Szegedi Arcok

A középiskolában a vízilabda érdekelte, sőt, gyenge volt magyarból, most pedig Szeged díszpolgára – interjú az irodalom doktorával, Szajbély Mihállyal

A 2022-es évben Szeged díszpolgára megtisztelő címét Dr. Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének alapítója nyerte el. A tanár urat telefonon csíptük el a kitüntetéssel kapcsolatban egy beszélgetésre, megkeresésünkkor ugyanis éppen Kolozsváron egy tudományos versenyen tartózkodott.

LEGKEDVESEBB GYERMEKKORI EMLÉKEI A PARTFÜRDŐHÖZ, A TISZÁHOZ KÖTHETŐEK

Szajbély Mihály elmondta, hatalmas elismerés és nagyon nagy öröm számára, hogy az a város, ahol 10 éves kora óta él – Budapestről költözött családjával Szegedre – őt választotta idén díszpolgárának. Még tisztán emlékszik azokra az időkre, hogy gyermekként mennyire megragadta a Mars téri piac bőséges zöldség és gyümölcs választéka, ami überelte a pesti piacot is gazdag és olcsó kínálatával, de örök emlék marad számára az első itt töltött nyár is a Partfürdőn, a Tisza közelségében.

A TANÁR ÚR A 70-ES ÉVEK ÓTA TANÍT A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN

Ahogy a tanár úr elmondta, 1977-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen, ahol tudományos ösztöndíjas gyakornokként folytatta munkáját a magyar irodalom történeti tanszéken. Szajbély Mihály felidézte, akkoriban még nem forrt össze annyira a város és az egyetem mindennapi élete, mint napjainkban, az egyetem egy külön testként működött Szegeden, ami lehetővé tette, hogy egy sokkal felszabadultabb légkört teremtsen. Sokkal kevesebb hallgató látogatotta a szakokat, nem voltak jellemzőek azok a nagy létszámú csoportok, mint amelyek kialakultak a rendszerváltás után. Nem utolsó sorban pedig sokkal nehezebb is volt bekerülni a felsőoktatásba, akár 10 – 12 – szeres túljelentkezés is volt egy-egy szakon.

KÖZÉPISKOLÁSKÉNT GYENGE TANULÓNAK SZÁMÍTOTT IRODALOMBÓL, A VÍZILABDÁZÁS JOBBAN ÉRDEKELTE

Az irodalom- és kultúratudományok elismert doktora középiskolás évei alatt még egyáltalán nem érdeklődött az irodalom iránt. Imádott vízilabdázni, a nyarakat mindig a SZUE-ban töltötte, bár, saját bevallása szerint nem volt nagy tehetsége a sportághoz. Ahogy a tanár úr felidézte, akkoriban még elég gyenge jegyeket kapott irodalomból, ám egy nap megelégelte, hogy rossz tanulóként skatulyázták be a tantárgyból, s elhatározta, hogy kitör ebből. Elkezdett olvasni, nemcsak a kötelezőket, hanem önszorgalomból azon felül is, s egyszer csak közben azt vette észre, hogy elkezdte érdekelni az irodalom.

A LEGNAGYOBB HATÁST SZERB ANTAL MAGYAR IRODALOMTÖRTÉNET CÍMŰ MŰVE GYAKOROLTA RÁ

A tanár úr azt is elmesélte, hogy a legnagyobb hatással Szerb Antal, Magyar irodalomtörténet című műve volt rá, ez volt az első olyan alkotás, amelyet azért vett kézbe, hogy többet tudjon az irodalomról, mint az iskolás anyag. Egészen magával ragadónak és szellemesnek találta a leírást, annyira, hogy az irodalomtörténeti munka szerzője a mai napig példaképként él Szajbély tanár úrban.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ SZAJBÉLY MIHÁLY TANÁR ÚRRAL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket is a Szeged Város Díszpolgárával, Dr. Szajbély Mihály tanár úrral, melyből még sok-sok érdekességet megtudhatsz, a tanár úr pályájáról, Szegedhez fűződő viszonyáról és az irodalommal kapcsolatos gondolatairól.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb