Közélet

Különös gratuláció: az ukrán elnök levelet küldött Novák Katalinnak, burkoltan még az olajembargóval kapcsolatban is üzent

A múlt héten lépett hivatalba Novák Katalin köztársasági elnök, és mint ilyenkor szokásos, a világ számos politikusa gratulált neki. A levelekre láthatóan az államfő is büszke, mert a közösségi oldalán egy nagy csokorba gyűjtötte őket. Mint ezekből kiderült, az ukrán elnök is levelet küldött a szegedi származású köztársasági elnöknek, és burkoltan még az olajembargóval kapcsolatban is üzent.

Emmanuel Macron francia elnök, Paul Fox brit nagykövet és Fülöp Károly spanyol király mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is postázott üzenetet a Sándor-palotába. Azt írta, nagyra értékelik a humanitárius segítséget, amelyet Magyarország nyújt hazájuknak, valamint azt a segítséget is, amelyet a Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok kapnak.

ZELENSZKIJ FINOMAN AZ OLAJEMBARGÓVAL KAPCSOLATBAN IS ÜZENT

Zelenszkij finoman ugyan, de az olajembargóval kapcsolatban is üzent. “Számítunk Magyarország további határozott támogatására Ukrajna szuverenitása és területi integritása megőrzésében, szolidaritására Ukrajna védelmi képességeinek megerősítésében és az Orosz Föderáció elleni szankciók fokozásában, beleértve az energetikai szektort is” – írta. A HVG ezzel kapcsolatban azt írja, hogy erre sok esély nincsen, a magyar kormány ugyanis többször is határozottan leszögezte, hogy az energetikai szankciók vörös vonalat jelentenek, és erről egyelőre még Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sem tudta meggyőzni Orbán Viktort.

A magyar kormányfőnek mindenesetre Zelenszkij korábban nem üzent ilyen kedvesen: a márciusi uniós csúcson keményen bírálta Orbán Viktor politikáját. Egyébként Novák Katalin nemcsak beiktatási beszédében, hanem varsói látogatásán is elítélte a „putyini agressziót”. Arról viszont nem érkezett hír, hogy ehhez mit szólt az orosz elnök, aki az elsők között gratulált az újonnan megválasztott köztársasági elnöknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb