Közélet

Botka László: “szabadság iránti vágyunkat semmiért nem adjuk fel” – a polgármester beszédével indult a Szeged Napja alkalmából rendezett díszközgyűlés

Péntek délután négy órakor vette kezdetét a Széchenyi téren a Szeged Napja alkalmából rendezett díszünnepség. Az eseményt Botka László polgármester ünnepi beszéde nyitotta meg.

Szeged napját hagyományosan május 21-én ünnepeljük, Szeged 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban „a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, amelyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városunknak.

A díszközgyűlésen Botka László beszédében elmondta, az elmúlt két év viszontagságai után felemelő érzés újra együtt ünnepelni. Olyan kihívásokkal néztünk szembe, amelyekre a mi életünkben nem volt még példa.

A polgármester beszédében felidézte, 300 évvel ezelőtt a szegediek bebizonyították, hogy szabadság iránti vágyukat semmiért nem adják fel. 1719. május 21-én visszaszereztük városunk régi rangját és szabadságát, s a mai ünnepség keretében erre emlékezünk.

Ezt követően Botka László polgármester méltatta városunk egyedülálló szépségét és a világjárvány, valamint a háború okozta gazdasági nehézségek ellenére megvalósult fejlődését.

Fotó: Zombori József

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb