Kikapcs

Minden korábbi rekordot megdöntött a Borfesztivál látogatói száma: több mint 400 ezren vettek részt a rendezvényen – Rácz Attila főszervezővel értékeltünk

Tíz nap őrületes bormámoros nap után vasárnap véget ért a Szegedi Borfesztivál, mely régen nem látott tömegeket mozgatott meg városunkban. Finom borok, rengeteg program, koncertek, látványos show-k övezték a Szeged Napja Ünnepségsorozatot, melyről Rácz Attilával, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, értékeltük a fesztivált.

“MAGASRA TETTÜK A MÉRCÉT MINDENKI ÉS SAJÁT MAGUNK SZÁMÁRA IS”

Óriási nagy várakozás előzte meg a Szeged Napja Ünnepségsorozatot, hiszen a Covid óta ez volt az első nagy ingyenes gasztrofesztivál az országban. “Kollégáimmal, borászokkal és a vendégekkel beszélgetve úgy gondoljuk, hogy nagyon jól sikerült az ország fesztiváléletének újraindítása. Ezzel magasra tettük a mércét mindenki és saját magunk számára is. Én azt gondolom, hogy Szeged újra megmutatta, hogyan kell 10 napig maximális fordulatszámon, de mégis kulturált módon fesztiválozni ” – mondta el Rácz Attila.

VOLT OLYAN BORÁSZ, AKI A HÉTVÉGÉN EGÉSZEN HAJNALI ÖTIG FOGADTA A VENDÉGEKET

A Szeged Napja Ünnepségsorozat csúcspontján, szombat este, a Széchenyi tér, a Dugonics tér, valamint a Belvárosi híd egyszerre volt teli borozó, koncertet hallgató, vagy épp sétáló vidám emberekkel. “Hál Istennek jó időnk is volt, kedden volt egy kis szórványos zivatar, de azon kívül mindennap kellemes, nyárias időjárás várta a vendégeket. Úgy gondolom, hogy ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem voltak üresjáratok, még hétköznap is az ülőhelyek délután 5-6 óra körül elfogytak. A zárórák pedig bőven kitolódtak, hétköznap volt olyan borászat, amely hajnali kettőkor zárt, a hétvégén pedig volt olyan, amely csak hajnali ötkor tudott bezárni” – árulta el az ügyvezető.

TÖBB MINT 400 EZER LÁTOGATÓ FORDULT MEG A BORFESZTIVÁLON A 10 NAP ALATT

Mint mondta, jelenleg még pontos számokat nem lehet tudni, mennyien látogattak ki a rendezvényre összesen a 10 nap alatt, de az eddigi adatok alapján a korábbi csúcsokat megdöntve több mint 400 ezer érdeklődő fordult meg a Borfesztiválon. Szombat este például az LGT koncert és a tűzijáték alatt soha nem látott tömeg gyűlt össze a Dóm téren, de nemcsak a szegediek élvezték ki a bormámoros estéket, Soprontól Debrecenig, Nyíregyházától Salgótarjánig mindenhonnan, az ország különböző részeiről szép számmal érkeztek a vendégek, sőt nagyon sok szerb és román látogató is átjött a határon. Hódmezővásárhelyen 5-6 óra magasságában alig lehetett a tram-train-re felférni, teltházzal robogott be Szegedre a vasútvillamos, ugyanúgy, ahogy este 11 órakor is tömött sorok várták a szerelvény érkezését a nagy posta előtt, hogy hazajuthassanak.

“A BORFESZTIVÁL IDEJE ALATT MINDEN MUNKATÁRS FLOTTUL HELYTÁLLT”

Rácz Attila azt is elárulta, a Borfesztivál alatt minden munkatárs az elvártnak megfelelően teljesített és maximálisan helytállt, legyen szó a faházépítőkről, áramkiépítőkről, a vízvezetékszerelőkről, őrzés-védelemről, a takarító személyzetről, annak ellenére, hogy két év kihagyás után nagyon sok új emberrel dolgoztak.

A KISEBB PINCÉSZETEK IS, EGY SIMA HÉTKÖZNAP MEGKERESTÉK A 2019-ES FORGALMUK HÁROMSZOROSÁT

“Nagyon kevés az a kiállító, aki azt mondta, hogy ő jobb forgalomra számított, de véleményem szerint attól is függ, ki, mit árul. Lehet, hogy valami nem annyira passzol ennek a fesztiválnak a profiljába, de olyan borásszal én nem találkoztam, aki ne lett volna elégedett, ne ért volna fülig a szája. Volt olyan kisebb pincészet a mellékátjáróban, ahol azt mondták, hogy a 2019-es forgalom háromszorosát árulták akár egy hétfő, vagy keddi napon is” – avatott be bennünket a részletekbe Rácz Attila, majd hozzátette, több évek óta visszajáró borász is azt mondta, hogy az egész országban soha nem volt még ilyen nagyforgalmú fesztivál, mint most ez a 10 napos Szegedi Borfesztivál. Sőt, a borászok szerint, ha valaki itt nem tudott jó forgalmat csinálni, akkor az a borász gondolkozzon el azon, hogy jó – e az a termék, vagy esetleg a kiszolgálás minőségén kell javítania.

SZEPTEMBERBEN JÖN A BORTÉR

A Szegedi Borfesztivál véget ért, de nem maradunk sokáig borünnep nélkül, szeptember 14-18. között ugyanis érkezik majd a Dóm térre a Bortér, ahol újra együtt tölthetjük el a mámoros estéket.

Fotó: Szegedi Borfesztivál-Szeged Napja Ünnepségsorozat Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb