Mindenmás

Mici Mackó sírva futna el: Hatalmas méhraj vert tanyát az újszegedi Gulácsi parkban

Csütörtök este hatalmas méhrajra hívta fel a figyelmet az egyik posztoló az Újszeged az én otthonom nevű Facebook csoportban. Mint írta, a kis fullánkos rovarok tömegével séta közben Újszegeden, a Gulácsi parkban található focipálya, Demeter Ferenc utca felőli részén találkozott, ahol a méhek az egyik fán vertek tanyát. Utánanéztünk, mi ilyen esetekben a teendő.

A MÉHRAJZÁS EBBEN AZ IDŐSZAKBAN TERMÉSZETES FOLYAMAT

Az első és legfontosabb, hogy ne zargasd őket, ne próbáld meg elkergetni a rajt. A rajzás a méhek természetes osztódási folyamata, ezért ne ijedjünk meg a rajtól, bárhol is bukkanjon fel, írja cikkében a Magyar Mezőgazdaság című agrár hírportál. Hozzáteszik, ahogy a fenti példa is mutatja, a méhrajzás ilyenkor, május és június hónapokban szokott megtörténni. A folyamat elindítója a tavaszi fejlődés és nektárhordás, illetve a nagy méhsűrűség a kaptárban.

NE BÁNTSD ŐKET, HÍVJ MÉHÉSZT, AKI BEFOGJA A RAJT

Szegeden sem kell manapság meglepődni, ha egy fán, kertben, vagy valamelyik parkban, de akár lámpa- vagy kerítésoszlopon méhrajra bukkan az ember. A szakemberek szerint ilyenkor fontos, hogy ne essünk pánikba. A méhraj általában szelíd, talán épp attól az újjászületéstől van elbódulva, amelyen átment. Ha ilyesmibe botlunk, hívjunk méhészt, aki befogja a rajt.

Fotók: P. Péter, Újszeged az én otthonom (FB)

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Study in Africa
  2. Visszajelzés: micro step
'Fel a tetejéhez' gomb