Szegedi Arcok

Tóth Gábor, viharvadász: van, olyan helyzet, ami után át kell gondolni, mi is a fontosabb: egy-egy fotó, vagy az élet

Vajon, mit csinál a valóságban egy viharvadász? Egyáltalán, mivel jár ez a veszélyekkel teli foglalkozás és mi visz rá valakit, hogy odamenjen, ahonnan mindenki más fedezékbe vonul? Erről mesélt a Szegedi Tudományegyetemnek terület-, és településfejlesztő geográfusként végzett egykori hallgatója, Tóth Gábor, aki igazán sajátságos módon tölti el szabadidejét: az időjárást fotózza, különös tekintettel a villámok megörökítésére.

AZ EGYETEM ALATT KEZDETT EL ÉRDEKLŐDNI A VILLÁMOK FOTÓZÁSA IRÁNT

Tóth Gábor elmondta, az egyetem alatt kezdett el komolyabban érdeklődni a fotózás iránt, amikor geográfus hallgatóként alaposabban lehetősége volt a meteorológiáról és annak társtudományairól tanulni. Elsősorban a felhők és villámok típusai érdekelték. “Ezeket szerettem is volna megörökíteni, így befektettem egy komolyabb gépbe, igaz egy ideig kevésbé tudatosan fotóztam, nem is szerkesztettem a képeket, csak kattintgattam a vakvilágba” – mesélt Tóth Gábor a kezdetekről.

ISMERNI KELL A JÓ VIHARVADÁSZ HELYEKET

Ahogy a viharvadász beszámolt róla, egy jó kép egyik alapfeltétele a “jókor jó helyen lenni” elve, avagy hiába fotóz le az ember egy szép villámot vagy szivárványt, ha a kép többi részén zavaró elemek, például vezetékek vannak. Mint mondta, aki a természet elemeivel szeretne viharfotókat kombinálni, annak ismernie kell a jó viharvadász helyeket és/vagy gyorsan felismernie, hogy milyen úgynevezett előtérrel fotózzon meg egy-egy témát.

AZ ELSŐ MINDIG A BIZTONSÁG

Tóth Gábor azt is elmondta, a viharok fotózása számos veszélyt is rejthet az ember számára. Itthon azért nincsenek nagy veszélyek: relatíve ritka a károkozó jégverés, vagy az orkán erejű szél, szélnyomás, ami esetleg kárt tehetne a terepen kint álló vadászba, a felszerelésébe vagy a járművébe adott esetben. Viszont, a viharvadász tanácsa szerint, jobb ezeket figyelni és időben megfutamodni, hiszen első a biztonság.

“VOLT OLYAN, HOGY ÁT KELLETT GONDOLJAM, MI A FONTOSABB: EGY-EGY FOTÓ, VAGY AZ ÉLET?”

“Persze ezt magam sem tartottam be mindig, áztam bőrig nem egyszer, első gépem is beázás miatt ment tönkre, jeget is kaptam már a fejemre, de extrém közeli villám élményem is volt, ami után át kellett gondoljam, hogy mi is a fontosabb: egy-egy fotó, vagy az élet? ” – mondta el Tóth Gábor, majd hozzátette, a villámveszély amit a legkomolyabban kell venni vadászatkor, mert nem igazán lehet rá felkészülni. A villám képes 20-30 km-t utazni a felhőben, hogy aztán a talajba csapjon, így aztán már az elején jobb, ha olyan helyet keresünk, ami biztonságot nyújthat a terepen, jóllehet némi kockázat így is van.

Forrás és fotó: SZTE

Fotók: Tóth Gábor

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb