Szegedi ArcokVideo365

“Aznap este csillag voltam” – exkluzív interjú a szegedi Tatár Botonddal, aki az Év Diákköltőjeként verselt a Szeged365 olvasóinak

Tatár Botond, az SZTE (Ságvári Endre) Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola végzős diákja nyerte el idén az Év Trubadúrja és az Év Diák Költője címet. A fiatal költő tehetségét mutatja, hogy ősszel jelenik meg első önálló verses kötete is. Botond nemcsak az írásban jeleskedik, az érettségit követően a szegedi orvosi egyetemet célozta meg. Beszélgetésünk során a fiatal a költészetéről mesélt nekünk.

AZ IFJÚ KÖLTŐ A LEGBÜSZKÉBB AZ ÉV TRUBADÚRJA ÉS AZ ÉV DIÁK KÖLTŐJE CÍMEKRE

Botond már egészen kisdiák kora óta verseket ír. Sokat olvas, a kedvencei közé tartozik Kosztolányi Dezső, Faludy György, József Attila és Ady Endre költeményei. Igazán komolyan a középiskolában kezdett el foglalkozni a versírással, amikor is irodalom tanára javaslatára különböző pályázatokon mutatta be alkotásait. A siker nem kerülte el és sorra zsebelte be az irodalmi díjakat, melyek közül a fiatal költő az idei elismerésekre a legbüszkébb, 2022-ben ugyanis ő nyerte el az Év Trubadúrja és az Év Diák Költője megtisztelő címet is.

REALISZTIKUS ÉS FILOZÓFIAI GONDOLATOKAT FOGALMAZ MEG VERSEIBEN

Mint mondta, költészetét leginkább realisztikusnak mondaná, de nem állnak messze tőle a filozófiai gondolatok papírra vetése sem, igaz, Botond a legtöbb költeményét mobilkészülékébe írja, hiszen az mindig ott van nála, s amikor csak az eszébe jut egy rímpár, egy jól hangzó szókapcsolat, csak előkapja a telefonját, s máris írni kezd. Versei leginkább a barátságról, a családról szólnak, vannak közöttük szerelmes költemények, ahogy Botond fogalmazott, olyasmikről ír, ami egy középiskolás fiatalt érdekelhet.

ŐSSZEL JELENIK MEG BOTOND ELSŐ SAJÁT VERSES KÖTETE

Az ifjú költő hatalmas mérföldkő előtt áll, ősszel ugyanis megjelenik első önálló verseskötete, mely az elmúlt három év költeményeit öleli fel, összesen 101 verset fog tartalmazni. Botond azt is elárulta, jelenleg olyan 180 saját vers lapul a telefonjában, de ennél sokkal többet írt meg, mivel azonban nagyon kritikus önmagával, amelyek egy idő után újraolvasva nem tetszenek saját maga számára, azokat törölni szokta.

A FIATAL A CSALÁDI HAGYOMÁNYOKAT KÖVETVE ORVOSI PÁLYÁRA KÉSZÜL

A költészet mellett az orvostudományok érdeklik a legjobban Botondot, mint ahogy elárulta, az érettségit követően reményei szerint ősszel már az SZTE Általános Orvostudományi Karán folytatja tanulmányait, követve a családi hagyományokat, ugyanis a fiatal költő édesanyja nem más, mint Dr. Letoha Annamária, a Szegedi Járványügyi Ellátó Központ igazgatóhelyettese, nagybátyja pedig Dr. Letoha Tamás, szegedi kutatóorvos, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetője.

Nézd meg videóriportunkat Botonddal, melyben “Csillagos tavaszi estén” című saját szerzeményét szavalja el az Év Diák Költője.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb