Smart Szeged

Befejeződött a Gyertyámos Utcai Óvoda energetikai korszerűsítése

A szegedi önkormányzat öt éven belül már a tizedik felújított óvodáját adta át. A Gyertyámos Utcai Óvoda energetikai felújítására a szegedi óvodafejlesztési program részeként került sor, amelyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00002 azonosítószámú, „Szegedi ÓVI Gyertyámos Utcai Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektben 89 millió forint európai uniós támogatást kapott az önkormányzat – írja a szegedpolus.hu ebben a témában kiadott sajtóközleményében.

Az intézmény energetikai felújítása összesen 172 millió forintból valósult meg; a 89 millió forint európai uniós támogatáson felül az önkormányzat további 83 millió forint önerőt biztosított.

A Gyertyámos Utcai Óvoda az 1960-as években épült, 102 kisgyermek számára biztosít férőhelyet, időszerűvé vált a modernizálása. A korszerűsítéssel az volt a cél, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az óvoda működését.

A Gyertyámos utcai intézmény 587 m2-es területű, kétszintes, lapostetős, téglaépítésű épület, 4 csoportszoba található benne. A beruházás során megtörtént a homlokzati falak utólagos hőszigetelése, a lapostető hő- és vízszigetelése, a tetőre napelemet telepítettek. A projekt keretén belül cserélték a nyílászárókat, a csoportszobák külső árnyékolást kaptak, a bejárat fölé új előtető készült.

Biztosították az óvoda akadálymentes megközelíthetőségét: a főbejáratokat és a járdák egy részét akadálymentesítették, továbbá új, akadálymentes parkolóhelyet és a földszinten új, akadálymentes illemhelyet alakítottak ki.

A földszinti, padlósüllyedéses vizesblokk padlóburkolatát cserélték az érintett szaniterekkel együtt. A földszinti melegítő- és az emeleti tálalókonyhát is felújították, átalakították. A beruházás részeként az épületben lévő szociális blokkok (melegítőkonyhák, akadálymentes wc, földszinti érintett vizesblokk) hideg-meleg vizes ellátását is átalakították.

Az elektromos hálózatot és a világítási rendszereket korszerűsítették. Új informatikai rendszer létesült, új kijáratmutatókat és tűzjelző rendszert építettek ki. Az intézmény új villámvédelmet kapott. A meglévő festett falfelületeket átcsiszolták és megújító festést kaptak, válaszfalakat helyeztek el új helyiségek kialakítása érdekében.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Alp-Favill ’96. Kft. végezte el.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam Utcai, a Tünde Téri, a Kemes Utcai, a Klebelsberg-telepi a Cső Utcai, a Jerney Utcai, a Makkosházi Óvoda és a most átadott Gyertyámos Utcai Óvoda.

Az óvodafejlesztési programban újul meg a Tarjáni és a Gedói Óvoda is.

Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 3 milliárd 782 millió forintot fordított (ebből 3 milliárd 36 millió forint uniós támogatás, 746 millió forint saját forrás). A tervek szerint a fejlesztés a Felsővárosi óvoda energetikai korszerűsítésével folytatódik majd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb