Közélet

50 százalékos részt szerzett az SZTE egy szegedi magánkórházban, melynek ügyvezetője Szeged egykori polgármestere, Bartha László

50 százalékos részt szerzett meg a tavaly alapítványi fenntartóhoz került Szegedi Tudományegyetem cége a szegedi magánkórházat működtető Tritonlife Partiscum Kft. -ben, írta meg a HVG.

Októberben indult a több fővárosi és vidéki magánkórházat, és más egészségügyi ellátást is működtető Tritonlife csoport szegedi egészségügyi vállalkozása. Májusban a Tritonlife Partiscum Kft.-hez új tulajdonos társult, a Szegedi Tudományegyetem Holding Kft. 50 százalékos részt szerzett meg a cégben.

AZ INTÉZMÉNY TÁMOGATÁSA ÉRDEKÉBEN AZ EGYETEM BIRTOKOLHAT TULAJDONRÉSZT A GAZDASÁGI TÁRSASÁGBAN

Az egyetemi szabályzat ugyanis lehetővé teszi a gazdasági társaságban való tulajdonszerzést, de azt csak az intézmény támogatása érdekében tehetik meg. Az ilyen döntéseket jóvá kell hagynia az egyetemet fenntartó alapítványak is, tehát a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványnak is bele kellett egyeznie az ügyletbe, amelynek kuratóriumi tagja Lantos Csaba, aki korábban a magánkórházát eladta a Tritonlife-nak.

AZ EGYETEMI TULAJDONSZERZÉS ELŐTT 10%-OS RÉSZESEDÉSE VOLT BARTHA LÁSZLÓNAK, SZEGED EGYKORI POLGÁRMESTERÉNEK A MAGÁNKÓRHÁZBAN

Nem ismeretlen a költségtérítéses ellátás a Szegedi Tudományegyetemen, az intézmény százszázalékos tulajdonában álló Uni-Med Kft. már 2014-ben tesztelte, hogyan tudják szétválasztani a tb-finanszírozott és a térítéses ellátásokat. Mint a HVG megírta, a Tritonlife külön cégekbe rendezi a portfólióit, a szegedi kórházuk is önálló vállalkozásként működik, a Tritonlife Partiscum Kft.-t a MedAlliance Holding Zrt. alapította, de az egyetemi tulajdonszerzés előtt 10 százalékos részesedése volt Bartha Lászlónak, a magánkórház igazgatójának, aki 1998–2002 között szegedi fideszes polgármesterként azzal került be a sajtóba, hogy az akkor még önkormányzati fenntartású városi kórházat privatizálta volna. 

BARTHA LÁSZLÓNAK 2027 VÉGÉIG 5%-OS ELŐVÁSÁRLÁSI JOGA VAN

A polgármesterként Barthát követő Botka László néhány évvel később betolta az egyetemi klinikákhoz a szegedi 2-es kórházat, Bartha pedig immáron civilként saját egészségügyi vállalkozást indított. Tavaly ősszel pedig a Tritonlife szegedi magánkórházában is jutott neki 10 százalék, ami megszűnt az egyetemmel való adásvétel létrejöttével. A HVG értesülései szerint Bartha László, a szegedi magánkórházat üzemeltető Tritonlife Partiscum Kft. ügyvezetője, 2027 végéig 5 százalékos tulajdonrészt szerezhet, erre az 5 százalékra elővásárlási joga van a sebészként végzett egykori polgármesternek.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb