Közélet

Müller Cecília: Tárgyakkal is elkapható a majomhimlő, szükséges lesz a karantén

Fertőző betegségek mindig voltak, vannak és lesznek is – mondta csütörtökön Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki emlékeztetett, hogy idehaza is megjelent a majomhimlő, elsőként egy 38 éves férfinál igazolták a betegséget. Az Index beszámolója szerint Müller Cecília azt is kiemelte, hogy nagyon fontos az, hogy a majomhimlővel fertőzöttek karanténba kerüljenek.

Azért nevezik majomhimlőnek egyébként a betegséget, mert egy majomnál azonosították először, de a fő terjesztői a rágcsálók – magyarázta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elmondása szerint a betegség leginkább állatról állatra terjed, és nagyon ritka, hogy emberek is elkapják.

LÉGI ÚTON NEM TERJED A BETEGSÉG

A tisztifőorvos szerint emberről emberre nagyon nehezen terjed, csak akkor, ha közeli kontaktusba kerülünk másokkal. Példaként említette az együttélést és a szexuális kapcsolatot. Hozzátette, hogy nagyon ritkán tárgyakkal is el lehet kapni a fertőzést, törölközővel vagy ágyneművel is van rá esély, viszont légi úton kizárt, hogy elkapjuk. A tisztifőorvos szerint ha megbetegszünk, először fej- és izomfájdalom, majd nyirokcsomó-duzzanat jelentkezik. Ezek után jelentkezhetnek a hólyagok: először az arcon, majd a tenyéren és a test többi részén. A betegség 2-4 hétig tart és kezeletlenül gyógyul. A hólyagok először pörkösödnek, majd leválnak.

A VÉDŐOLTÁS CSAK OTT LEHET INDOKOLT, AHOL NAGYON SOK BETEG VAN

Müller Cecília elmondta, hogy nem kell félni, mint korábban a koronavírus esetében, hogy átadjuk a betegséget másnak, azonban szükséges, hogy a beteg karanténban legyen, és el legyen különítve az egészséges emberektől. Az eddig ismert maximális lappangási idő 21 nap volt – mondta a tisztifőorvos. A betegség elleni védőoltással kapcsolatban kijelentette, hogy csak ott lehet indokolt, ahol nagyon sok beteg van. Itthon a fekete himlő elleni védőoltás áll rendelkezésre, ami a vizsgálatok szerint 85 százalékban véd a fertőzéssel szemben. A koronavírusról Müller Cecília elmondta, hogy a szakma nagyja szerint kell némi esetszám-növekedésre számítani ősszel. Idehaza továbbra sincs jelen a BA. 4-es és a BA. 5-ös variáns.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb