Közélet

Komáromi Zoltán: 100-nál kevesebb kórház is elég lenne Magyarországon

Komáromi Zoltán, a DK országgyűlési képviselője szerint 100-nál kevesebb kórház is elég lenne Magyarországon. Elképzelése szerint a speciális kezelést igénylő, komoly eseteket a megyei kórházakban kellene ellátni, de szükség lenne úgynevezett városi kórházakra is – írja az ATV.

Mint kiderült, a politikust az ATV kérdezte a hazai egészségügyről azután, hogy tavaly júniusban László Imre olyan kijelentéseket tett, miszerint rendet kellene tenni a fekvőbeteg-ellátás területén. “Hadd mondjam, ami alap, Magyarországon tudomásom szerint 164 fekvőbeteg gyógyintézet van. Ez nagyon sok. Ez indokolatlanul sok, szétszedi a személyi feltételek biztosításával kapcsolatos terheket, tehát szétteríti, nem koncentrálja, és ez vonatkozik az ellátás műszeres háttér oldalára is. Tehát 90-100 kórház nagy biztonsággal, magas szakmai színvonalon az országot el tudja látni” – fogalmazott akkor a DK politikusa. Most Komáromi Zoltánt kérdezték arról, hogy egyetért-e ezzel. 

100 KÓRHÁZNÁL KEVESEBB IS ELÉG LENNE

A politikus azt mondta: talán még ennél kevesebb kórház is elég lenne, attól függ, mit nevezünk kórháznak, ugyanakkor felidézte, hogy amikor az ellenzék választási programját összerakták, volt egy olyan kifejezésük, hogy városi kórház, ezekre továbbra is szükség lenne. “Ez egy 0-24 órában dolgozó sürgősségi, baleseti és sebészeti osztályt, valamint képalkotó eljárásokat foglal magában, ami azt célozza, hogy mindenkit a lakóhelyéhez lehető legközelebb el lehessen látni, de amikor speciális ellátásra van szükség, azt egy megyei kórház, egy országos intézmény végezze el, ahol vannak megfelelő körülmények, ott ugyanis például egy szívinfarktust sokkal jobban lehet gyógyítani. Emellett a városi kórházakban szükség lenne egy kiterjesztett járóbeteg ellátásra is” – tette hozzá. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb