Blog

Urbex365: Egy hely, amellyel kegyetlenül elbánt az idő vasfoga – így néz ki napjainkban Kádár János szülőháza

Van egy düledező, romos ház a Somogy megyei Kapoly községben, mely láthatóan évek óta érintetlenül várja sorsát. Falai omladoznak, gerendái már leszakadtak, a benne lévő tárgyak ütött – kopott romhalmazai jelzik, hogy egykor itt emberek éltek. A lassan az enyészetbe vesző ház nem más, mint Kádár János egykori szülőháza, melyről a Magyarország elhagyottan – BCO urbex Facebook csoport osztott meg egy fotósorozatot.

Omladozó falak, halszálkaként ágaskodó tetőgerendák és egy romos udvar. Mindössze ennyi maradt mára a Somogy megyei falucska közepén álló Kádár-házból. Itt töltötte korai gyermekéveit Kádár János három hónapos és hatéves kora között.

Az MSZMP egykori főtitkára, a szocializmus hazai vezetője 1912. május 26-án született a fiumei Santo Spirito (Szentlélek) kórházban Csermanek (Czermanik) János néven. Anyja a horvát tengerparti üdülőhelyen, Abbáziában dolgozott egy villában. Itt ismerkedett meg a nagykanizsai honvéd gyalogezred katonájával, a pusztaszemesi kisbirtokos Krezinger Jánossal. Mivel nem házasodtak össze, hajadonként szülte meg gyermekét. Kádár János így 1918-ig Kapolyon nevelőszülőknél nevelkedett.  

Íme, így néz ki jelenleg az egykori politikus otthona:

Fotók forrása: Magyarország elhagyottan – BCO urbex (FB)

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: belle tire
  2. Visszajelzés: click over here
'Fel a tetejéhez' gomb