Mindenmás

A sokszínűség igazi otthona Szeged: 115 országból, közel 5 ezer külföldi hallgató folytatja tanulmányait az SZTE-n

Évről-évre növekszik a külföldi hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen. A 2021-2022-es tanévben 115 országból közel 5 000 külföldi hallgató folytatja tanulmányait az SZTE valamely képzésén – derült ki az egyetem honlapján közzétett cikkből. Mint írják, az intézmény célja a nemzetközi hallgatók számának további növelése.

Az SZTE honlapján az is olvasható, hogy a globalizáció és a felsőoktatás nemzetköziesedése hatására az ezredforduló óta megháromszorozódott az olyan diákok száma, akik nem a hazájukban tanulnak, hanem külföldön. Magyarországon csaknem 35 600 külföldi diák tanul, az SZTE a pedig a harmadik legnépszerűbb egyetem a nemzetközi hallgatók körében. Erről egy felmérést egyébként az Erudera felsőoktatási platform készített, amelyből kiderült, hogy a ténylegesen idegennyelven, Szegeden tanuló külföldi diákok száma 4 020 fő az egyetemen, viszont csaknem ezer olyan diák lehet, akik bár külföldről (Vajdaságból, Erdélyből) érkezetek, de magyar nyelven folytatják tanulmányaikat.

SRÍ LANKÁTÓL ARGENTÍNÁIG, A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL ÉRKEZNEK HALLGATÓK AZ SZTE-RE

Az intézmény szerint Srí Lankától Nigérián át egészen Argentínáig, a világ minden tájáról érkeznek hallgatók a Szegedi Tudományegyetemre. A kulturális sokszínűség az elmúlt évtizedekben az egyetem, Szeged városának és a régió életének is szerves részévé vált – emelték ki, majd hozzátették, hogy a nemzetközi hallgatók jelenléte a multikulturális jellegen túl növekedést és fejlődést hoz, nemcsak az egyetemnek, hanem magának a városnak, ezen belül elsősorban a lakásszektornak és kiskereskedelemnek, valamint a vendéglátásnak is.

AZ EGYETEM 12 KARA VÁRJA A KÜLFÖLDI HALLGATÓKAT

A honlapon többek között azt is megemlítették, hogy a Szegedi Tudományegyetem mind a 12 kara várja a külföldi hallgatókat. Jelenleg 20% az arányuk intézményi szinten, amelyet az SZTE tovább kíván növelni. A legtöbb diák egyébként az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra érkezik, de népszerű a Természettudományi- és Informatikai Kar, valamint a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar is. A legtöbben pedig Iránból, Németországból és Dél-Koreából jönnek a Tisza-parti városba tanulni. Az intézmény szerint az, hogy a Szegedi Tudományegyetem népszerűsége évről-évre nő a külföldi hallgatók körében – többek között – az intézményben elérhető 70 idegen nyelvű képzésnek, a számos ösztöndíj lehetőségnek, a magas színvonalú oktatásnak, illetve hallgatói szolgáltatásoknak köszönhető.

PEZSGŐ NEMZETKÖZI ÉLET

A pezsgő nemzetközi hallgatói élet minden évben az ICE-on, vagyis az International Cultural Eveningen (Nemzetközi Kulturális Est) csúcsosodik ki. Az újszegedi Sportcsarnokban mutatják be nemzeti ételeiket népviseletben a külföldi hallgatók. A kétezer érdeklődő részvételével zajló rendezvény nagyon népszerű a magyar hallgatók körében is, mely egyike azon eseményeknek, ahol ők is részesei lehetnek a multikulturális közegnek, fejleszthetik nyelvtudásukat, illetve ahol új barátságokra is szert tehetnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb