Mindenmás

Anglia után szabadon: bevezeti a négynapos munkahetet a Magyar Telekom

A hazai nagyvállalati szektorban elsőként a Magyar Telekom próbálja ki pilotprojekt keretében a négynapos munkahetet – jelentette be csütörtöki közleményében a cég. Mint kiderült, négy hónapig több részleg bevonásával zajlik majd az a nagyszabású kísérlet, amelynek elsődleges célja a tapasztalat- és az információgyűjtés.

Mint írták, a Magyar Telekom azok után kezd a kísérletbe, hogy világszerte már több országban is (például Brüsszelben, Japánban, Izlandon és Spanyolországban) kipróbálták a négynapos munkahetet, legutóbb Nagy-Britanniában, az eredmények pedig igencsak biztatóak. A Magyar Telekomnál tesztjelleggel július és október között négy csapat – köztük támogató és ügyfélkapcsolatban dolgozó területek egyaránt – négynapos munkarendre áll át.

HATÉKONYABB MUNKAVÉGZÉST REMÉLNEK

Friedl Zsuzsanna chief people officer szerint a céget a kísérletezés, az, hogy bátran próbálnak ki új dolgokat, eddig is jellemezte. Különösen, ha olyan kezdeményezésekről van szó, amelyektől a működésük javulását, a kollégák fejlődését, valamint életminőségük javulását várhatják. A mostani négynapos munkarend-teszttől azt várják, hogy javul dolgozóik munka-magánélet egyensúlya, és maga a munkavégzés is hatékonyabbá válik.

A FIZETÉS IS MARAD

Mindezek mellett kiemelték, hogy fontos szabály az is, hogy a négynaposra csökkentett munkahetet úgy vezetik be kísérleti jelleggel, hogy közben a kollégáik ugyanazt az alapbért viszik haza, miközben a vállalaton belül próbálják minél gördülékenyebbé tenni a munkaszervezést. A négy hónapos tesztidőszak legfontosabb célja az információgyűjtés lesz. A Magyar Telekom mindemellett országos reprezentatív kutatásba is kezd, hogy felmérjék, mely szektorban és megvalósítható-e egyáltalán, és ha igen, miként szerveződhetne meg a négynapos munkahét. Továbbá megkérdezik a magyar munkavállalók véleményét is a négynapos munkahét bevezetéséről, valamint társadalmi párbeszédet kezdeményeznek a témában.

HATVAN BRIT CÉG MÁR A HÉTEN BEVEZETTE

A Magyar Telekom vezetősége legutóbb a most hétfőn indult, közel háromezer brit munkavállalóval elstartoló, átfogó négynapos munkahét kísérletből inspirálódhatott. Nagy-Britanniában összesen csaknem hetven cég vállalta, hogy hat hónapig részt vesz a világ eddigi legnagyobb kísérleti programjában, amely a négynapos munkahét intézményével próbálkozik. A kísérletben való részvétel egyik fő kitétele, hogy rövidebb munkahét bevezetésével az alkalmazottak fizetése semmiképpen sem csökkenhet, miközben a munkateljesítmény sem lehet alacsonyabb, sőt a produktivitásnak még növekednie is kellene a javuló munkakörülményekkel.

NÉGYNAPOS MUNKAHÉT SZEGEDI SZEMMEL

Nézd meg Szegedi Pletykák rovatunkban, mit gondolnak a témáról a szegediek, örülnének -e, ha nálunk is bevezetnék a négynapos munkahetet és mit kezdenének az így kapott plusz szabadidővel:

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb