Kikapcs

Megtámadták az indiánok a telepeseket a szegedi lakóparkban: egy nagyszabású előadás 1906-ban

Kedves olvasó! Tudtad ezt? Indiánok és cowboyok szögedében harcoltak egymással, egy mostani lakópark helyén? 1906-ban? Egy amerikai ikon és jelentős kompániája itt a városban ünnepelte az amerikai ünnepet július negyedikét? Előtte pesten az indiánok szétvertek sok ivót-kocsmát? Ha azt hiszed, hogy átvertünk tévedsz! Részletek és érdekességek lejjebb találhatóak. Például mi történik ha egy amerikai őslakos találkozik a magyar tüzesvízzel.

A FŐNÖK: BUFFALO BILL

Az amerikai szórakoztatóipar egyik alapító figurája Buffalo Bill valódi nevén William Frederick Cody, a vadnyugat hőse, az utazó show királya. Ki is volt Buffalo Bill? 1846-ban február 26-án Iowa államban született. 11 évesen félárvaságra jutott, a Buffalo (bölény) nevet a transzatlanti vasút építésénél szerezte ahol a legendák szerint 4800 bölénnyel végzett. Az életében a sorsfordulatot annak köszönhette, hogy 1872-ben Alekszej Orosz nagyherceget kísérte a vadregényes utazásain, ahol meghívást kapott New Yorkba. Ott színészként kezdett el tevékenykedni és majd 1883-ban már saját előadást indított. Ez lett a Buffalo Bill utazó cirkusza. A cirkuszban bemutatták a vad indiánokat, a telepesek hősiességét. Volt lovaglás, indián csatakiáltás és sok-sok lövöldözés.

AZ EURÓPAI TURNÉ: MAGYARORSZÁG ÉS SZÖGED

A Buffalo Bill show 1902-1906 között Európában turnézott és így jutottak el Magyarországra ahol több helyen felléptek köztük Szegeden és Szentesen is. Hazánkba érkezve (akkor még Osztrák-Magyar Monarchia) Budapesten a Nagy szellem fiai óvatlanul beleszaladhattak a magyar tüzes vízbe, mert a korabeli sajtó kiemelt hírként kezelte: az indiánok összeverekedtek a helyiekkel a budapesti ivókban. Azért lelki szemeink előtt lepereg egy Józsefváros-Irokéz vagy egy Ferencváros-Apacs kocsmai hepaj. Budapesten a kor szenzációjaként külön Omnibusz járatokat indítottak az előadás helyszínére. A szögedi érkezésnél a helyi és országos sajtó kiemelte, hogy 14 zsebtolvajt tartóztattak le a rend szemfüles őrei. A szegedi polgárok közül több ezren tekintették meg az előadást. A szegeden akkor üzemelő két a Szegedi Híradó és a Szegedi Friss mintha nem ugyanazt az előadást tekintették volna meg, az előző dicsérte a másik szerint csak pénzlehúzás az egész.

JELEN ÉS A MÚLT

Június 25. nyílik a Móra Ferenc múzeumban a Vadnyugatot bemutató kiállítás. Ezek fényében talán elmondhatjuk: 100 évente így vagy úgy, de eljönnek a Nagy Manitou gyermekei Szögedébe. Bemutatni, milyen csodálatos az észak-amerikai indián kultúra. Mennyire volt legendás az a korszak. Hősök voltak az akkor és ott élők, vagy csak a történelem és a sors kerekei őrölték az embereket vadnyugativá? Ezt nem tudhatjuk, de elmondhatjuk: jön a vadnyugat!

A VÉGÉRE: HOL VOLT EZ SZEGEDEN?

Hol is vol Szegeden az előadás? Ha hinni lehet a forrásoknak akkor a mostani Vadaspark lakópark helyén. Talán egyszer valakinek eszébe jut egy emléktáblát állítani.

Forrás: Perczel Olivér Buffalo Bill Magyarországon

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb