Közélet

Rengeteg fát vágtak ki Újszegeden, rákérdeztünk, mi történik

Rengeteg fát vágtak ki a napokban Újszegeden, a Maros és a Tisza árterületén – írt ránk legalább egy focicsapatnyi Szeged365 olvasó, akiktől a különféle szegedi Facebook csoportokban terjedő fotókat is kaptuk. A témát ismét Ti dobtátok fel, mi pedig utánakérdeztünk, mi történhetett.

Az alábbi videó a Szegeden Láttam csoportba került fel eredetileg (készítő: B. Györgyi):

@szeged365

Fákat vágtak ki Újszegeden, kinyomoztuk, mi történhetett! Cikkünk a Szeged365.hu-n!

♬ eredeti hang – Szeged365

Az utunk első körben az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz (ATIVIZIG) vezetett, akik arról tájékoztattak, hogy 2022. június 1-én kaptak megkeresést a Dalerd Zrt. részéről, amely szerint a Maros folyó torkolatának közelében, a Szeged 29/F és Szeged 29/I erdőrészleteken letermelési munkálatokat kezdett meg az erdőgazdálkodó szervezet. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a szállító útvonal biztosítása érdekében – a megfelelő feltételek előírásával – töltésközlekedési hozzájárulást adott az érintett területen zajló munkák kapcsán. 

A választ követően az erdőgazdálkodó vállalathoz vitt az utunk, akik válaszukban azt írták, hogy a szóban forgó újszegedi részeken (hivatalosan: Szeged 29/I, 29/F erdőrészletekben) megejtett fakivágások a körzeti erdőtervben szereplő előírásokkal összhangban, hatósági engedély birtokában történtek meg. 

Mint írták, mindkét erdőrészletben idős állományt vágtak ki: a sok idegenhonos fafajjal elegyes hazai nyár állomány átlagos életkora már 50 év körül volt. Az életképes hazai nyár törzsekből több úgynevezett „hagyásfaként” visszamaradt a területen, hogy idős faként élőhelyet nyújtsanak az odúban fészkelő madaraknak, és a korhadéklakó rovaroknak. Jelenleg a kitermelt faanyag elszállítása folyik, valamint a vágásterület
takarítása a felújítás érdekében.

A Dalerd Zrt-től azt is megtudtuk, hogy az erdő felújítása 2022 őszén valósul meg a hatósági előírásoknak megfelelően, ahol lehetséges természetes sarjaztatás útján. Ahol a kitermelt idős fák már nem képesek megfelelően sarjadni, vagy csak idegenhonos fák álltak, ott mesterséges úton.

Fotók: Szegeden Láttam, B. Györgyi

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb