Közélet

Még véget sem ért a tanév, de máris belengették: ősztől 30 százalékkal emelnék meg az iskolai ebédek árát

Ősztől optimálisan 30 százalékos áremelést szeretnének a közétkeztetésben részt vevő cégek – írja hétfőn a Portfolio a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közlésére hivatkozva, vagyis, ha az áremelés megvalósul, akkor mélyen a zsebbe kell nyúlnia a szegedi szülőknek is. A lap szerint már zajlanak az őszi árakról szóló tárgyalások a bölcsődei, óvodai és iskolai menzákat finanszírozó önkormányzatok, és a közétkeztető cégek között.

Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője a lapnak elmondta, hogy már február végére elolvadt az idei, jellemzően 6-12 százalékos áremelések hatása a közétkeztetési piacon, ahol már a múlt év végén 17 százalékos költségnövekedést érzékeltek a szereplők egy szakmai felmérés szerint. “Erre az évre emiatt már eleve a szükségesnél kisebb árkorrekcióval fordultak a vállalkozások, amelyek az időközben kirobbant háború hatásával is gyorsan szembesültek” – fogalmazott Sáfár, aki szerint már tavasszal 30 százalék körüli áremelés lett volna szükséges és indokolt az élelmiszer- és energiapiacon történt változások hatására.

EGYELŐRE ÁTLAGOSAN 20 SZÁZALÉK KÖRÜLI ÁREMELÉS LEHETŐSÉGE KÖRVONALAZÓDIK

Sáfár szerint a látható, illetve az érzékelhető drágulás együttes hatása jelentősen meghaladja a közétkeztetők által érvényesíteni kívánt áremelés mértékét. Ez optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, de ennyit az önkormányzatok többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni. Mint a svezető kiemelte, egyelőre átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régiók­tól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással. 

Ősztől egy iskolai ebéd teljes áron 800-900 forint lehet, így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetniük a jelenlegi becslések szerint.

EDDIG NEM EMELHETTEK ÁRAT AZ ÖNKORMÁNYZATOK GAZDASÁGI TÁRSASÁGAI

Érdekesség, hogy eddig a helyi önkormányzatok gazdasági társaságai, egyéb szervezetei, beleértve azokat, amelyek közszolgáltatást végeznek, nem emelhettek díjat a koronavírus-járvány miatt kiadott rendelet alapján. Ennek értelmében a helyi önkormányzat fenntartása alá tartozó intézményekben sem emelték meg az étkezési tarifát, ám a járvány miatt kiadott rendelet lassan hatályát veszti, így még kérdéses, hogy hogy alakulnak majd az árak szeptemberben Szegeden. Erről egyébként januárban írtunk:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb