Közélet

Ryanair: “ez nem extraprofitadó, hanem rablás” – közleményben ítéli el a társaság a különadó bevezetését

A Ryanair elítéli a magyar kormány által bevezetett extraprofitadót, amelyet a koronavírus utáni kilábalás és a háborús helyzet miatt veszteséges légitársaságokra vetnek ki, ezért közleményben szólítja fel Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy magyarázza meg, miért sújtják őket a különadóval, írta cikkében az Index.

“EZ NEM EXTRAPROFITADÓ, HANEM RABLÁS”

A közlemény szerint ez nem extraprofitadó, hanem rablás, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Amíg más európai kormányok az adók csökkentésével segítik a légitársaságokat, hogy kilábaljanak a veszteséges időszakból, amelyet a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozott, addig a magyar gazdaságfejlesztési miniszter „egy új és elhibázott” gazdasági stratégiát követve extraprofitadót vet ki az olyan veszteséges légitársaságokra, mint a Ryanair és a Wizz Air, ezzel tovább csökkentve Magyarország légi közlekedési és turisztikai ágazatának versenyképességét.

A CÉG NEM ÉRTI, MIÉRT ADÓZTATNAK MEG EGY VESZTESÉGES IPARÁGAT

“Talán Nagy miniszter úr meg tudja magyarázni, miért vetik ki ezt az idióta adót a veszteséges légi iparra” – olvasható a közleményben, majd a társaság vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy Nagy Márton elfelejtette a közgazdaságtant. “Küldünk neki egy Közgazdaságtan tökfejeknek (Economics for Dummies) című könyvet, és reméljük, hogy tanulmányozni fogja, és meg tudja nekünk magyarázni, miért vetnek ki extraprofitadót egy veszteséges iparágra” – fogalmazott Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója. Hozzátették, felszólítják Nagy Mártont, hogy vonja vissza ezt az idióta extraprofitadót, vagy legalább korlátozza a valóban nyereséges iparágakra.

A RYANAIR JÚLIUS ELSEJÉTŐL A MÉG KORÁBBAN VÁSÁROLT JEGYEKRE IS ÉRTVE RÁTERHELI AZ UTASOKRA A KÜLÖNADÓT

Mint korábban megírtuk, a Ryanair azt közölte, hogy július elsejétől 3900 forint értékben ráterheli az utasokra az adót, még a korábban vásárolt jegyekre is. A gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton az Indexnek korábban úgy fogalmazott: a kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. 

NAGY MÁRTON FOGYASZTÓVÉDELMI VIZSGÁLATOT INDÍTVÁNYOZOTT

A miniszter különösen visszásnak nevezte, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte az adókivetést; ezért Nagy Márton fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb