Kikapcs

Sárkányhajózással egybekötött tiszavirág-lesre vár mindenkit a Szegedi Vízisport Egyesület

A napokban várható a kérészek rajzása a Tiszán, azaz a tiszavirágzás – hívta fel a figyelmet az oly egyedülálló eseményre a Szegedi Vízisport Egyesület. Mint írják, páratlan élmény ezt közvetlen közelről, a vízről megtekinteni, ezért szerdán közös sárkányhajózásra hívnak mindenkit a Szegedi Vízitelepre.

A vízisportokban otthonosan mozgó egyesület azt is kiemelte, hogy szerdán 17 és 18 óra között a hajót, a lapátot, és a mentőmellényt ők biztosítják. A túrán egyébként izgalmas információkat is hallhatunk erről a csodálatos természeti jelenségről. Bővebb infó itt.

AMIT KEVESEN TUDNAK A KÉRÉSZEKRŐL: ÉVEKIG TART A LÁRVAKOR, MAJD PÁR ÓRÁIG A FELNŐTTKOR

A tavaly hungarikummá minősített tiszavirágról (palingenia longicauda) szinte minden szegedi tudja, hogy szinte csak pár óráig, vagy napig él, azonban a teljes kép egy kicsit mást mutat:

  • a törékeny, gyengéd szervezetű rovarok lárvakora nagyon hosszú ideig, esetleg évekig is eltart,
  • viszont a kifejlett állat tényleg csak pár óráig, legfeljebb néhány napig él.

A kérészfajok többsége nagyjából egy évig marad lárva (nimfa) állapotban, ezalatt akár húszszor is levedlik kültakarójukat. Amikor fejlődésük befejeződik, az utolsó “ruhát” is ledobják és szárnyas szubimágóként bújnak elő. Az összes többi rovarral ellentétben a kérészek újra vedlenek, miután már megvan a teljesen kifejlett szárnyuk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb