KikapcsVideo365

Megvan az első 2022-es, szegedi tiszavirág-videó! Így vetette le régi ruháját egy kérész a Tisza-Maros torkolatánál

Meseszép, különleges videót kaptunk Farkas Ágnestől, aki a Tisza-Maros torkolatánál kapta el egy kérész vedlését, avagy a pillanatot, amikor a különleges rovar fejlődése befejeződik, levedli utolsó kültakaróját és szárnyas szubimágóként bújik elő.

Előbb mutatjuk a videót a Szeged365 TikTok és YouTube csatornáiról, lentebb görgetve pedig elmagyarázzuk, mit láttok rajta:

(YouTube)

(TikTok)

@szeged365

Tiszavirágzás Szegeden, videó: Farkas Ágnes, 2022.06.12., Tisza-Maros torkolat! #Szeged #Tiszavirágzás

♬ eredeti hang – Szeged365

Hálásan köszönjük a videót Farkas Ágnesnek!

AMIT KEVESEN TUDNAK A KÉRÉSZEKRŐL: ÉVEKIG TART A LÁRVAKOR, MAJD PÁR ÓRÁIG A FELNŐTTKOR

A tavaly hungarikummá minősített tiszavirágról (palingenia longicauda) szinte minden szegedi tudja, hogy szinte csak pár óráig, vagy napig él, azonban a teljes kép egy kicsit mást mutat:

  • a törékeny, gyengéd szervezetű rovarok lárvakora nagyon hosszú ideig, esetleg évekig is eltart,
  • viszont a kifejlett állat tényleg csak pár óráig, legfeljebb néhány napig él.

A kérészfajok többsége nagyjából egy évig marad lárva (nimfa) állapotban, ezalatt akár húszszor is levedlik kültakarójukat. Amikor fejlődésük befejeződik, az utolsó “ruhát” is ledobják és szárnyas szubimágóként bújnak elő. Az összes többi rovarral ellentétben a kérészek újra vedlenek, miután már megvan a teljesen kifejlett szárnyuk.

Ez utóbbi látszik Farkas Ágnes fantasztikus, vasárnap este elkapott videóján.

A néhány perctől több napig terjedő időszak elteltével a szubimágó vedlik, és ivarérett rovarként, imágóként bújik elő. Az imágókra és a szubimágókra egyaránt jellemzőek a vékony fartoldalékok, a két pár, sűrűn erezett szárny és a rövid csápok. Mindkét alaknak összetett szeme és működésképtelen szájszerve, illetve emésztőrendszere van.

SZOMORÚ NÁSZJÁTÉK: A PETÉKJ LERAKÁSA UTÁN ELPUSZTUL A HÍM ÉS A NŐSTÉNY

A nászjáték nem sokkal az imágó állapot elérése után kezdődik, és a megtermékenyített peték lerakása után a hím és a nőstény pusztulásával végződik. A kifejlett kérész teljes életideje rendszerint csupán néhány óra, ezért emlegetik a rövid ideig tartó eseményeket kérészéletűeknek. A nászjáték – az éj leszálltával – a hímek víz fölötti rajzásával, táncával kezdődik. A nőstények hamarosan reagálnak, a párzás a levegőben játszódik le. A megtermékenyített petéket – amelyek csomókban termelődnek a nőstények általában a vízfelszínre rakják le.

KORÁBBAN ÍRTUK: ELINDULT A TISZAVIRÁGZÁS, DE AZ IGAZI RAJZÁS MÉG CSAK EZUTÁN JÖN

Napok óta kérész-lázban ég Szeged, Dr. Letoha Tamás kutatóorvos múlt szerdán már arról posztolt, hogy kajakozás közben látott pár tiszavirágot, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára, Tokodi Béla pedig csütörtökön már tippeket is adott a Szeged365 bevetésre kész olvasóinak tiszavirágzás-ügyben.

Az első fotóra péntek reggelig kellett várni, amit hálásan köszönünk Farkas Andrásnak, az egykori Gergő Liget (azóta már Tisza-Maros sétány) alapítójának.

Íme a szépségek, az első 2022-es, médiában is közölt szegedi fotón:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb