Közélet

Több mint a duplájára emelték Orbán Viktor fizetését: havi bruttó 3,5 millió forintot kap ezentúl

A parlament hétfőn sürgőséggel megvitatta, kedden pedig 133 igennel, 51 nemmel meg is szavazta azt a 61 oldalas salátatörvényt, amivel „összehangolt védelmi tevékenység” bevezetése mellett Orbán Viktor fizetését is megemelték. A törvényjavaslat szerint a kormányfő ezután ugyanúgy bruttó 3,5 millió forintot fog keresni, mint az Országgyűlés elnöke, Kövér László – írja a Telex.

Az „Egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról” című törvényben, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez, így fogalmaznak: “25/A. § A miniszterelnök havi illetményének összege megegyezik az Országgyűlés elnöke – az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény szerinti – tiszteletdíjának összegével.” Az Országgyűlés keddi ülésén ezt a javaslatot fogadta el, így a miniszterelnök fizetése ezzel havi bruttó 3,5 millió forintra emelkedett.

ORBÁN VIKTOR DÖNT A TÖBBI VEZETŐ FIZETÉSÉRŐL

A 24.hu arról ír ugyanakkor, hogy a törvény megszavazásával a miniszterelnök hatáskörébe vonták a politikai vezetők, vagyis a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki megbízottak illetményét is. Így ezentúl nem a köztisztviselői alapilletményhez vagy illetménytáblához kötődik a havi díjazásuk, hanem Orbán Viktor döntéséhez, ők ugyanis „a miniszterelnök által meghatározott mértékű illetményre jogosultak” az elfogadott szabályok szerint. Ráadásul eltörölték a rájuk vonatkozó fizetési plafont is. Eddig ugyanis az illetményük nem haladhatta meg az előző évi bruttó átlagkereset tízszeresét (438 800 forint), de ez a korlátozás csak a miniszteri biztosokra és a kormányzati hivatalvezetőkre marad fent. A plafon eltörlése elméletileg lehetővé teszi a bruttó 4 millió 339 ezer forintnál magasabb havi illetményeket is, amely alól csak a korábbi tárca nélküli miniszterek kaptak felmentést. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb