Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: letennéd-e az autódat, ha megszűnne a benzinárstop?

Egyelőre, ha a kormány nem dönt másként, úgy néz ki, hogy július elsejével véget érhet a 480 Ft-os benzinárstop, ami durva drágulást jelenthet mindenki számára. E heti Szegedi Pletykák rovatunkban arról kérdeztünk titeket, amennyiben megugranának az üzemanyagárak, változtatnának-e a szegedi autósok a szokásaikon, esetleg le is tennék-e járműveiket.

JÚLIUS ELSEJÉIG HOSSZABBÍTOTTÁK MEG A DÖNTÉSHOZÓK A BENZINÁRSTOPOT

A magyar kormány még 2021. november 11-én döntött arról, hogy befagyasztja a hazai üzemanyagárakat. Az intézkedés ezt követően november 15-tel életbe is lépett. Első körben három hónapra szólt a 95-ös benzin, valamint a gázolaj kiskereskedelmi árának 480 forinton történő rögzítése. Majd a február 15-én lejáró benzinárstopot először május 15-ig, ezt követően július elsejéig hosszabbították meg a döntéshozók.

Május 27-e óta a kormány újabb rendelkezése alapján a hatósági áras üzemanyag csak a magyar rendszámú gépjárművekre vonatkozik. Erre azért volt szükség, hogy elejét vegyék a benzinturizmusnak. Így a külföldi rendszámmal rendelkező autók csak a teljes piaci ár megfizetése mellett tankolhatnak, valamint a kutakon is a piaci ár kerül feltüntetésre.

EZEKBEN A HETEKBEN DŐL EL, MARAD -E TOVÁBB AZ ÁRSTOP

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter június elején beszélt arról, hogy a kormány a következő hetekben, az infláció alakulását figyelembe véve dönt az élelmiszerek és üzemanyagok, július 1-jén lejáró árstopjának sorsáról.

AKIK NEM JOGOSULTAK HATÓSÁGI ÁRON TANKOLNI MÁR MOST 700-800 FT KÖZÖTT FIZETHETNEK

A Pénzcentrum információi szerint mától újabb áremelés lép életbe a hazai kutakon: akik nem jogosultak a 480 forintos hatósági árra, azoknak a 95-ös benzin 789,9 forintba kerül literenként, a gázolaj pedig 810,9-be. Így a benzin esetében a piaci és a hatósági ár között immáron 309,9 forint lesz a különbség, a gázolaj esetében pedig 330,9. Százalékban kifejezve a gázolaj 69 százalékkal kerül többe annak, aki piaci áron tankol, a benzin pedig 64,5-tel.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb