Sport

Indul a Vizes VB, Gellért Gábor szegedi vezetőedző két érmet vár nyílt vízen, Olasz Anna a legjobbak között

Rasovszky Kristóf az öt kilométer világbajnokaként, címvédőként indul a hazai világbajnokságon, míg a szegedi Olasz Anna a tavalyi, tokiói olimpián élete legjobb eredményével (4. hely) érkezik a Lupa-tóra. A magyar csapat többi tagja, név szerint Betlehem Dávid, Balogh Vivien, Gálicz Péter, Rohács Réka, Kalmár Ákos valamennyien a világ elitjébe tartozik. Gellért Gábor, a nyíltvízi szakág kapitánya, egyben a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet vezetőedzője úgy gondolja, két éremre van esélye a magyar csapatnak nyíltvízen.

Pénteken a szinkronúszók küzdelmeivel rajtol Magyarországon a 19. vizes világbajnokság, amelyen még az úszók, nyíltvízi úszók, vízilabdázók és műugrók küzdelmeit rendezik meg. A legnagyobb létszámú hazai csapat természetesen a medencés úszóké, a magyar színeket 33 sportoló képviseli majd a Duna Arénában szombattól kezdődő versenyek során. A Vizes VB – nek a Hajós Uszoda nagymedencéje mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont.

RASOVSZKY ÉREMESÉLYES ÖT ÉS TÍZ KILOMÉTEREN IS

A papírforma alapján, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján alakult ki, azt lehet mondani, hogy Rasovszky Kristóf éremesélyes öt és tíz kilométeren egyaránt. Tavaly az olimpián és 2019-ben a világbajnokságon is megmutatta, hogy a legjobbak között van a balatoni cápa – magyarázta a szegedi mester a vizes világbajnokság hivatalos portáljának. Betlehem Dávid – aki már évek óta a felnőtt válogatott tagja, juniorként, amit csak lehetett (világbajnokság, Európa-bajnokság) mindent megnyert – is top tízes versenyzőnek számít. Idén jó szezont „fut” Dávid, Setúbalban, Portugáliában a világkupán hetedik helyen végzett, egy igen erős mezőnyben.

OLASZ ANNA A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Olasz Anna amióta világbajnokságokon úszik, sosem végzett rosszabb helyen a nyolcadiknál. “Anna egyértelműen a legjobbak közé tartozik nyíltvízen, ezt bizonyította tavaly az olimpián is a negyedik helyével. Balogh Vivien 10 kilométeren „elsőáldozó”, még világbajnokságon nem szerepelt. Kíváncsi vagyok, hogy fogja abszolválni ezt az első fellépését” – magyarázta a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet vezetőedzője.

SIMÁN BENNE VAN EGY ÉREM A MAGYAR KVARTETTBEN

A 6kilométeres (4×1500 méteres) mixed váltó, miután tavaly bronzérmes lett az Európa-bajnokságon, illetve a Világkupán ezüstérmes, a világ öt legjobb csapata közé tartozik. Két rendkívül erős sráccal, akik 15 percen belül ússzák az 1500 gyorsot, illetve két lánnyal, akik 16:40 körüli ezerötszázra képesek, meglehetősen erős csapatot tudhatunk magunkénak. A váltó tagjai összeszokott versenyzők, rutinos nyíltvízi úszók, akik már évek óta a legjobbak között versenyeznek. Ebben a magyar kvartettben akár egy érem is simán benne van.

Fotógaléria: Olasz Anna, Hosszú Katinka, Rasovszky Kristóf, Milák Kristóf, és Kapás Boglárka felkészülése, csütörtökön (MTI).

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb