Szegedi ArcokVideo365

Bevetésen a strandok hősei: Lévai Norbi, szegedi vízimentő, az amputációtól megmenekülve mások megmentésére tette fel az életét

Azonnal kell cselekedniük. A pillanat törtrésze alatt kell olyan döntéseket hozniuk, amelyen életek múlhatnak. Állandó készültségben állnak, hogy megóvják a strandolókat, ha a vízben bajba kerülnek. Ők a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat életmentői. Most induló videóriport sorozatunkban a Szakszolgálat önkéntesei segítségével mutatjuk be a víz veszélyeit, az életmentők kihívásokkal teli mindennapjait és azt, hogyan, mire figyeljünk, hogy elkerüljük a vízi baleseteket. Elsőként Lévai Norberttel, az SZVTSZ már sokat látott és tapasztalt életmentőjével beszélgettünk.

NORBI EGY VELESZÜLETETT RENDELLENESSÉG MIATT TÖBB TUCAT MŰTÉTEN ESETT ÁT

Lévai Norbert a Szakszolgálat kötelékében dolgozik önkéntesként civil munkája mellett, már 14 éve óvja a fürdőzőket és segíti a vízben bajbajutottakat Szegeden. Norbinak, egy veleszületett rendellenesség miatt több, mint két tucat műtéten kellett átesnie ahhoz, hogy felnőttként teljes értékű életet élhessen, s ezek az élmények meghatározó szerepet játszottak pályaválasztásában is. 

“Egy csontbetegség miatt a jobb lábamban nagyon sok műtéten mentem keresztül, megjártam úgymond a hadak útját” – mesélte Norbi. A tét nem kisebb volt, minthogy megmenthető-e a lába, vagy térdtől lefelé amputálni kell. Pozitív életszemlélete még ezekben a nehéz időkben sem hagyta el Norbit, egy pillanatra sem adta fel. Az utolsó sorsdöntő műtétre 2005-ben került sor, mely hihetetlen eredménnyel zárult: a záró kontrollvizsgálaton az orvos csodaként beszélt Norbi fantasztikus gyógyulását látva, így az életmentő előtt új lehetőségek nyíltak meg.

NORBI ELŐBB USZODAMESTER LETT, MAJD LETETTE A NEMZETKÖZI VÍZIMENTŐ VIZSGÁT IS

“Ebben az időszakban döntöttem el, ha meggyógyulok, akkor emberekkel, életmentéssel szeretnék foglalkozni” – emlékezett vissza Norbi. A vízimentés tulajdonképpen adott volt számára, hiszen a Tisza mellett nőtt fel, sok időt töltött a szülei nyaralójában a Sárgán. 2008-ban letette az uszodamesteri vizsgát, 2014-ben pedig sikeresen abszolválta a nemzetközi vízimentői vizsgát is.

A FELKÉSZÜLÉS SORÁN A SZEGEDI VÍZILABDÁZÓ CSAPAT NAGYJAI EDZETTÉK

A felkészülés során, Norbi büszkén mesélte, a szegedi vízilabda csapat legendás játékosaival, Szivós Marcival, Decker Ádámmal, Molnár Tamással és Nagy Viktorral edzhetett együtt. “A legfontosabb, hogy pozitívan kell hozzáállni mindenhez, és, ha fejben eldől, mit szeretnél, az tudat alatt úgyis meg fog valósulni. Olyan nincs, hogy nincs” – mondta el a vízimentő.

Nézd meg videóriportunkat is Lévai Norbival, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat életmentőjével, melyben mesél nekünk hivatásáról, és a velejáró kihívásokról.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb