Sport

Edzésen állt meg egy férfi szíve a Szeged Box Clubban, Kis Máté mentette meg az életét

Tréning közben állt meg a szíve egy férfinek a Szeged Box Club egyik edzésén, akit a WBO korábbi bajnoka, a Szeged Sportolója díjas Kis Máté és két társa, Bürgés Mihály és Nagy Attila élesztett újra a helyszínen. Megkeresésünkre Merész Ferenc edző és Kis Máté számolt be az edzőtársuk életéért folytatott küzdelem részleteiről, a közismert szegedi sportoló éppen a ringben sparring-olt, amikor a tragikus pillanat bekövetkezett, így aztán bandázsban és fogvédőben kezdett hozzá a lélegeztetéshez.

Az eset két hete történt az újszegedi Városi Sportcsarnokban, mint Merész Ferenc edző beszámolt róla, egy könnyed délelőtti tréningen következett be a dolog. A 60 év körüli, remek kondiban lévő férfi második alkalommal járt náluk, éppen páros bemelegítő (nem kesztyűs) gyakorlatokat végeztek, amikor szólt a partnerének, hogy álljanak meg, nem érzi magát jól, majd pár másodperccel később elfehéredett és összeesett.

KIS MÁTÉ PONT A RINGBEN KESZTYŰZÖTT, AMIKOR MEGTÖRTÉNT A LEGROSSZABB

Kis Máté, a WBO korábbi interkontinentális bajnoka éppen a ringben kesztyűzött, amikor megtörtént a baj, elmondása szerint csak annyi ideje volt, hogy lekapja a kesztyűjét, kiugrott a szorítóból, majd két társával, Bürgés Mihállyal és a civilben mentőápolóként dolgozó Nagy Attilával a földön fekvő társukhoz ugrottak.

A férfinek nem volt pulzusa és nem is lélegzett, megállt a szíve.

MIRE A MENTŐSÖK KIÉRTEK, A HÁROM ÖKÖLVÍVÓ MÁR ÚJRAÉLESZTETTE AZ ILLETŐT

A bandázsban és fogvédőben lévő Máté a befúvásokat kezdte el, míg két társa elkezdte a mellkasi kompressziót. A többi bokszoló mentőt hívott, az egyikük pedig elrohant a sportcsarnokban lévő defibrillátorért. Merész Ferenc edző arról számolt be, hogy a három ökölvívó példás lélekjelenlétről tett tanúbizonyosságot, mire a mentősök kiértek, a férfinek már vert a szíve és a légzése is elindult. A Szeged Sportolója díjas Kis Máté munkájából adódóan évente részesül újraélesztési tréningben, de mint magyarázta, az is jól jött, hogy a Szegedi Tudományegyetemen éppen a napokban tett egészségügyi vizsgát. “Ez nem olyan, mint a biciklizés, folyamatosan frissíteni kell a tudásod, hogy vészhelyzetben is reagálni tudj” – nyilatkozta.

Miután a mentősök kórházba vitték a férfit, az egyik edzőtársuk utána ment, hogy megtudja, milyen állapotban van. A 60 év körüli sportember pár napig az intenzív osztályon feküdt, később állapota stabilizálódott, sőt, semmiféle maradandó károsodást nem szenvedett. Az utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy a három ökölvívónak 2-3 perc alatt sikerült visszahoznia az életbe az illetőt.

EGY IGAZI HAPPY END: A NAPOKBAN ÚJRA LEMENT HOZZÁJUK EDZÉSRE

“A legszívmelengetőbb meglepetés az volt, amikor a napokban megjelent az edzésünkön” – újságolta a tréner, aki azt mesélte, a férfi megköszönte Máténak és társainak, hogy megmentették az életét. Merész Ferenc úgy érzi, hamarosan látják még edzésen az illetőt.

Kíváncsi vagy a hősies eset minden részletére? Az alábbi Szeged365 podcast-interjúban Merész Ferenc edző A-tól Z-ig elmeséli, hogyan mentették meg tanítványai a férfi életét:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb