KikapcsVideo365

“Ilyenkor egyszerre utazol kívül a világban, és belül az emlékeidben” – exkluzív interjú Fa Nándorral, aki ötször körbevitorlázta a Földet

Izgalmas előadásra invitálta a szegedi Mathias Corvinus Collegium a vitorlázás világa iránt érdeklődőket szerda délután a Somogyi-könyvtárba, ahol az intézmény szervezésében Fa Nándor, hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, – aki első magyarként egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet, amelyet összesen ötször vitorlázott körbe-, tartott előadást az egybegyűlteknek. Élményeiről, motivációiról Fa Nándorral beszélgettünk.

ÖTSZÖR KERÜLTE MEG A FÖLDET ÉS SZINTÉN ÖTSZÖR A RETTEGETT HORN-FOKOT

Fa Nándor minden idők egyik legjobb magyar vitorlázója összesen ötször kerülte meg a Földet és ugyancsak ötször kerülte meg a rettegett Horn-fokot, tízszer szelte át az Egyenlítőt, hétszer kelt át az Atlanti-óceánon. Teljesítményéért különdíjat alapítottak a BOC Challenge elnevezésű egyszemélyes földkerülő versenyen.

AZ ELSŐ ÚTJA EGY IGAZI KALAND VOLT, UGRÁS AZ ISMERETLENBE

A vitorlázó elmesélte az első útja a saját maga által épített Szent Jupát nevű hajóval egy igazi kaland volt, ugrás az ismeretlenbe. Versenyvitorlázóként viszont már nem a kalandok motiválták. Egy idő után inkább már az érdekelte a szakembert, hogy a technika és az emberi teljesítőképesség ötvözete, hogyan tud versenyképes lenni a világ legjobbjaival szemben.

“AHOGY VAN EGY KÜLSŐ ÚTJA AZ EMBERNEK, ÚGY VAN EGY BELSŐ ÚTJA IS”

Fa Nándor elmondta, ahogy van egy külső útja az embernek, úgy van egy belső útja is. “Egy idő után már jobban izgatott a belső út, hogy azok az élmények és megpróbáltatások, amit az ember megél, milyen változásokat okoz a személyiségében. Ezt egy idő után már tudatosan figyeltem magamon” – árulta el a szólóvitorlázó, majd hozzátette, a vitorlázás nagyon jelentős önismeretre ad lehetőséget. Egy idő után már nem is az ellenfelek, vagy a hajóipar érdekelte őt, hanem az, hogy a saját személyes belső útja merre vezet. Ahogy a “Kalandjaim a Föld körül” című könyvében Fa Nándor fogalmazott, “ilyenkor  egyszerre utazol kívül a világban, és belül az emlékeidben”.

“SZÉP KEREK EZ AZ ÖTÖS SZÁM, NAGYON NEM TERVEZEK RAJTA VÁLTOZTATNI”

Beszélgetésünk során az is szóba került, milyen tervei vannak a vitorlázónak a jövőre nézve. “Még volna egy-két kihívás, de azokat már meghagyom a fiataloknak. Szép kerek ez az ötös szám, nagyon nem tervezek rajta változtatni” – zárta gondolatait Fa Nándor.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb