Szegedi Arcok

“Még nem tudtam elengedni, nagyon nehéz” – exkluzív Szeged365 interjú a bezárásról Holló Jánossal, a szegedi Gulyás csárda tulajdonosával

“Még nem tudtam elengedni, nagyon nehéz” – mesélte szerkesztőségünknek Holló János, a szegedi Gulyás csárda tulajdonosa, aki 22 éven át kényeztette tradicionális magyaros konyhájával a szegediek hasát, hiszen a városban mindenki tudta, ha egy jó pacalra, vagy babgulyásra éhezik, a Mars téri étterem mindig jó választás. Ennek most vége, egy korszak lezárult: a Gulyás csárda, Szeged legrégebbi folyamatosan nyitva tartó étterme, amely 65 éven át fogadta a betérő vendégeket, június 19-én, vasárnap este tíz órakor végleg lehúzta a rolót. A bezárás okairól és az ismert étterem hosszú évekre visszanyúló történetéről Holló János, tulajdonossal beszélgettünk.

AZ IDŐSEBBEK NÉGYLÁMPÁS NÉVEN ISMERHETTÉK MÉG AZ ÉTTERMET

Talán nincs olyan szegedi, aki ne ismerné, vagy ne étkezett volna a Gulyás csárda otthonos falai között, vagy éppen az árnyékos teraszán. Az idősebbek még Négylámpás néven ismerhették a helyet, melyet a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején kereszteltek át mai nevére. A csárda hosszú múltra tekinthet vissza, 65 éve folyamatosan nyitva állt kapuja a vendégek előtt, ezzel pedig a Gulyás csárda lett Szeged legrégebbi folyamatosan nyitva tartó étterme. Ilyen régre nyúló múlttal csak a Hági és a Szeged Étterem büszkélkedhet városunkban, azonban mindkét vendéglátóhely esetében voltak hosszabb szünetek is.

A VÉGSŐKIG KITARTOTTAK

A Gulyás csárda csak a legszigorúbb járványügyi korlátozások idején zárta be a kapuit, de mindvégig kitartottak, és akkor még meg sem fordult a tulajdonos fejében a bezárás, akadjanak bármilyen nehézségeik. Ahogy Holló János elmondta, kitartottak akkor, amikor berobbant a koronavírus járvány, egyetlen alkalmazottat sem bocsátottak el. Akkor is csak a megoldást és a folytatás lehetőségét keresték, amikor tavaly tavasszal brutális teraszbérleti díjat mértek volna rájuk: a tulajdonos akkor áprilistól októberig 140 ezer forintot fizetett a teraszért, ezt az összeget emelték volna 660 ezer forintra, amennyiben nem törlik el a kormányzati és önkormányzati teraszdíjakat.

“10 NAPIG NEM ALUDTAM, MIELŐTT MEGHOZTAM EZT A DÖNTÉST”

A Gulyás csárda ezt is túlélte, de a Covid utáni a tulajdonos meglátása szerint globálisan fellépő szakácshiánnyal már nem tudtak megbirkózni, így fájó szívvel, de Holló János meghozta a döntést és végleg bezárta éttermét. “Vérzik a szívem. 22 évig üzemeltettem a helyet, az azért nem kevés idő és jóban-rosszban átvészeltünk mindent. 10 napig nem aludtam, mielőtt meghoztam ezt a döntést. Nagyon nehéz elengedni és még most sem sikerül igazán” – árulta el Holló János, majd abba is beavatott bennünket, van három panziója, itt nem a megélhetéséről van szó, hiszen a Gulyás csárda mondhatni a szerelemgyereke, amit mégha kicsit veszteséges, akkor is tovább vitt volna.

KÖZISMERT SPORTOLÓK, SZÍNÉSZEK, KÖZTISZTVISELŐK KEDVELT HELYE VOLT AZ ÉTTEREM

A tulajdonos azt is elmesélte, a rendőrségtől, a NAV-osoktól kezdve mindenki hozzájárt enni, 20 éve főzött a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportolói részére, ha a Maty – éren bármilyen esemény történt, egy biztos, ott Holló János kínálta az ételt. De nem csak a szegedi és nálunk vendégeskedő sportolók látogattak el szívesen a Gulyás csárdába, például, ha városunkba látogatott Csuja Imre színművész, szintén mindig tiszteletét tette az ikonikus Mars téri étteremben.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ HOLLÓ JÁNOS, TULAJDONOSSAL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket Holló Jánossal, melyből még többet megtudhatsz a Gulyás csárda bezárásának okairól és az ikonikus szegedi étterem múltjáról.

A képeket köszönjük Holló Jánosnak!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb