Mindenmás

Megdőlt az 1994-es napi melegrekord hazánkban, 39,2 fokig emelkedett a hőmérséklet

Megdőlt a napi melegrekord Adonyban – adta hírül az Időkép. Mint írják, a napok óta tartó hőség rekordot döntött, az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a mai, június 29-re vonatkozó napi melegrekord 39,2 fokkal dőlt meg Adonyban.

Kiemelték, hogy ez felülmúlta az 1994-ben, Szeghalmon mért 37,9 fokos korábbi rekordot. Az OMSZ ugyanakkor azt írja, hogy már a hajnali melegrekordok is megdőltek. Kiemelték, hogy a nappali órák forrósága után szerdára virradóra már az éjszakai, hajnali órák sem hoztak felfrissülést, a legalacsonyabb hőmérséklet az országban többfelé is 20 fok fölött alakult (ezt nevezik trópusi éjszakának):

  • Keszthely, tanyakereszt állomáson például csupán 24,8 fokig hűlt le a levegő, ezzel megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord. Ez az érték több mint másfél fokkal magasabb az eddigi 23,2 fokos rekordnál, amelyet 1997-ben Tatán mértek.
  • A fővárosban szintén rendkívül enyhe volt az éjszaka, így a Budapest, Lágymányos állomáson mért 23,2 fokkal Budapesten is megdőlt erre a napra a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja. A korábbi rekordot 22,5 fok volt, amelyet 1963-ben regisztráltak a Budapest, Országút állomáson.

TÖBB MÉRŐÁLLOMÁSON IS MÉRTEK MAGASABBAT AZ 1994-ES REKORDNÁL

AZ OMSZ kiemelte továbbá, hogy a legmagasabb hőmérséklet, amelyet mostanáig ezen a napon mértek, 37,9 Celsius-fok volt. Az 1994-es rekordhoz képest most több mérőállomáson is mértek magasabb értékeket. A legmelegebb a Fejér megyei Adonyban volt, ahol 39,2 fokig emelkedett a hőmérséklet. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében közölte, tovább fokozódik a hőség: a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben kisebb valószínűséggel) csütörtökön is elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken a 29 fokot is.

Országszerte tombol a kánikula, hétfő óta hőségriasztás van érvényben, ma is a legtöbb helyen 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet: 

MÉG CSAK MOST JÖN A JAVA

Kezd igazán forró lenni a hangulat Szegeden, ma akár 38 fok is lehet, a következő két napban pedig még tovább emelkedhet a hőmérséklet. Mint kiderült, a mostani előrejelzés szerint a hőség miatt csütörtökön és pénteken már a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést kaptuk az OMSZ-től Csongrád-Csanád megyére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb