Közélet

A vasárnapi nyitvatartás rövidítését javasolják a munkaerőhiány miatt

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke közleményben tudatta, hogy a munkaerőhiány miatt csökkentenék a nyitvatartási óraszámokat úgy, hogy vasárnap déli 12 óra után bezárnának az üzletek – írja az Index.

Karsai Zoltán a laphoz eljuttatott közleményében azt közölte, hogy a kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható és ez a kedvezőtlen tendencia annak ellenére is hosszú ideje sújtja az ágazatot, hogy a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. Mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, a KASZ álláspontja szerint szükség van a helyzet más módon történő kezelésére is.

MAGASABB LÉTSZÁM A FORGALMASABB IDŐSZAKOKRA

Mint kiemelte, ennek érdekében csökkentenék a nyitvatartási óraszámokat, hiszen így a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba. Ezzel egyszerre javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is. “Ennek érdekében a szakszervezet lépéseket kíván tenni, hogy a heti 7 napos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. Az így nyert óraszámmal részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés” – fogalmazott a KASZ elnöke.

A VÉGSŐ CÉL A TELJES ÁGAZATRA KITERJEDŐ SZABÁLYOZÁS

Szerintük egy ilyen szabályozás bevezetése nem csak a kereskedelemben dolgozók munka és magánélet egyensúlyára lenne kedvező hatással, hanem valamennyi munkavállalóéra. Első lépésként a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel szeretnének egyeztetni ebben a témában, de végső célként mindenképp egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tartanának célravezetőnek.

Kapcsolódó cikkek

Ezt láttad már?
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb