Szegedi Arcok

Életeket mentett a Rotary Szegeden: három szívbeteg gyermek köszönheti életét a Gift of Life programnak

Nem túlzás azt állítani, hogy életeket mentett a Rotary. A Szegedi Gyermekkórházban ezúttal három külhoni magyar gyermek juthatott életmentő szívműtéthez a Gift of Life – Ajándékozz életet programnak köszönhetően – írja a Rotary hétfői közleményében, amelyből az is kiderült, hogy az idei évben sem maradunk a sárga gumikacsák pancsolása nélkül, vagyis megrendezik a Rotary Kacsaversenyt is a Tiszán.

Mint kiemelték, a Gift of Life International az az ernyőszervezet, amely támogatást és koordinációt nyújt a világ legkülönbözőbb részein megvalósuló, független Gift of Life programoknak. Mindez azért jött létre, hogy szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeknek biztosítsanak lehetőséget életmentő szívműtéthez. Nemcsak pénz adományt gyűjtenek, önkéntes orvosokat, nővéreke toboroznak és egészségügyi szakemberek képzését biztosítják – tették hozzá.

ROMÁNIÁBÓL ÉS SZERBIÁBÓL IS ÉRKEZTEK GYEREKEK SZEGEDRE

A nemzetközi Gift of Life program jelenleg 80 országban működik, köztük Magyarországon is, és eddig több mint 43 000 gyermek szívműtétjére került sor általa. Magyarországon ebből 100-at hajtottak végre 2009 óta, akkor csatlakozott ugyanis a Rotary Magyarország a programhoz. A közleményben azt is írják, hogy Magyarországon ma igen magas szintű a gyermekkardiológiai ellátás, azonban ez a környező országokról nem mondható el, a segítségre szükség van, elsősorban Romániában, Ukrajnában és Szerbiában. Ezúttal is külhoni magyar gyermekeknek volt szüksége segítségre: Lázár Csenge Boróka, Dáner Gergő Romániából, Balog Lara Szerbiából érkezett Szegedre a műtétre, mára már mindhárman egészséges életet élhetnek.

IDÉN IS ELÁRASZTJÁK A KACSÁK A TISZÁT

Magyarországon 2010-ben indult a program. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club, Szeged éveken át dolgozott azon, hogy a program egyre sikeresebb legyen. A szervezet azonban nemrég úgy döntött, átadja erre vonatkozó feladatait egy fiatalabbakból álló csapatnak, a Rotary Club Szeged Dómnak. Vállalati, üzleti és civil támogatásokat is gyűjt és koordinál a klub. Mint kiemelték, az idei évben is megtartják a Rotary Kacsaversenyt Szegeden. Szeptember 3-án több ezer egyedi sorszámmal ellátott gumikacsa fog úszni a Tiszán, ahol a sodrásnak köszönhetően a kacsák versengeni kezdenek, amíg el nem érik a kijelölt célt. Az izgalmas jótékonysági verseny nevezési díjaiból befolyt összeggel a Rotary Club Szeged Dóm a SZTE Gyermekklinikát és a Gift of Life projektet készül támogatni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb