Mindenmás

Nem működik a fénysorompó a csomorkányi vasúti átjáróban Hódmezővásárhelynél

Napok óta nem működik a fénysorompó a csomorkányi vasúti átjáróban – írták kedden délelőtt a HMVHLY Car Life nevű Facebook csoportban. Mint kiderült, a fénysorompó hol működik, hol nem, reggel például üzemelt. Az viszont biztos, hogy a MÁV pályakarbantartási munkálatokat végez jelenleg a Szeged-Békéscsaba és az Orosháza-Hódmezővásárhely vonalon, így vágányzár van egyes szakaszokon, tehát a fénysorompók is megbolondulhatnak emiatt.

Mint a bejegyzés alatt a kommentek között olvasható, hétfőn dél körül ki volt kapcsolva a fénysorompó, és dolgoztak is a síneken, valamint a szervízes autó is kint volt a helyszínen. A MÁV közleménye egyébként azt írja, hogy a Szeged -Békéscsaba vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek jelenleg a vágányzár miatt, míg a Hódmezővásárhely-Orosháza állomások között vonatpótló autóbuszok járnak. A Kútvölgy-Orosháza állomások között végzett pályakarbantartási munkák július 4-től 9-ig tartanak.

KÖZLEKEDJÜNK ÓVATOSAN A VASÚTI ÁTJÁRÓKBAN

Mindig fokozottan óvatosan közelítsük meg a vasúti átjárókat, főleg akkor, amikor nem működik a fénysorompó. 2022-ben eddig 53 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben már 19-en meghaltak, többen, mint tavaly egész évben. Az ide vonatkozó KRESZ:

  • A közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti; a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.
  • A KRESZ előírja, hogyha a fénysorompó piros jelzést mutat, az útátjárón nem szabad áthaladni. Csak akkor lehet elindulni a síneken keresztül, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és fehéren villog a lámpa.
  • A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük.

A fénysorompó formája egyezik az elsőbbséget szabályozó jelzőtábla csúcsán álló háromszög alakjával, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a közúton közlekedőnek elsőbbséget kell biztosítania a vonatok számára.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb