Kikapcs

Meghódítják a világot a szegedi cowboyok és az indiánok: még a budapesti Amerikai Nagykövetség is beszámolt a Móra Ferenc Múzeum új kiállításáról

Június 25-én megnyílt A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban Szegeden, amelyről a budapesti Amerikai Nagykövetség is beszámolt Facebook oldalán. Jonas Stewart megbízott misszióvezető-helyettes elismerő szavakkal illette a Szegeden év végéig látható tárlatot.

Mint írják, az indián őslakosokról, valamint a vadnyugat irodalmi és filmes vonatkozásairól is új ismereteket szerezhet az ember a tárlaton. A kiállítás, amelyre több mint száz műtárgy az Egyesült Államokból érkezett, 2022 decemberéig lesz látható. A cowboy életet bemutató darabokat az Oklahoma Cityben található National Cowboy & Western Heritage Museum adta kölcsön.

A LEGENDA SZERINT KARL MAY XÁNTUSRÓL MINTÁZTA LEGENDÁS HŐSÉT, OLD SHATTERHANDET

A posztban kiemelték, hogy Jonas Stewart megbízott misszióvezető-helyettes, június 25-én nyitotta meg a kiállítást, aki örömmel ismerkedett meg a magyar Xántus János történetével, aki az 1848-49-es szabadságharcban való részvételét követően Észak-Amerikába emigrált, és ott kezdett el a természettudományok iránt érdeklődni. Érdekességként megjegyezték, hogy a legenda szerint Karl May Xántusról mintázta legendás hősét, Old Shatterhandet. A magyar kultúrtörténetben is fontos szerepet játszott: Magyarországra visszatérve Xantus lett a Fővárosi Állatkert első igazgatója, majd a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának, a mai Néprajzi Múzeum elődjének vezetője.

Lemaradtál a megnyitóról? Sasold meg képekben:

Fotók és forrás: Móra Ferenc Múzeum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb