Közélet

Breaking: Lemond Boris Johnson a párt éléről, de ügyvezető kormányfő azért marad… (frissítve)

A BBC értesülése szerint a kormányfő hamarosan maga jelenti be távozását – írja az Index. A beszámoló szerint ezzel gyakorlatilag megkezdődik a verseny a Konzervatív Párton belül az elnöki pozícióért, ugyanis a brit választási rendszerben nem a szavazók választják meg a kormányfőt, hanem a parlament legerősebb pártjának elnöke, a miniszterelnök.

Valószínűleg a nyár rá fog menni a párton belüli versengésre, de vélhetően a toryk októberi kongresszusára már meglesz az új miniszterelnök. Addig Boris Johnson ügyvezetőként a hivatalában marad. Vele együtt az utolsó három brit kormányfő idő előtt távozott, mondott le hivataláról.

Johnson körül az elmúlt másfél napban fogyott el a levegő. Az elmúlt hetekben kirobbant és egyre terebélyesedő belpolitikai botránysorozat miatt gyakorlatilag összeomlott a Johnson vezette kormány. Az elmúlt 24 órában kabinetjének több mint 50 tagja mondott le, gyakorlatilag miniszterek, államtitkárok nélküli kormányfővé vált Boris Johnson.

FRISSÍTVE (13:43): HIVATALOSAN IS LEMONDOTT BORIS JOHNSON

Kora délután a Downing Street 10. előtt állt a sajtó elé Boris Johnson és bejelentette, hogy új vezetőre van szükségük a konzervatívoknak, ezért lemond pártelnöki és kormányfői posztjáról is – számolt be az eseményről az Index. Közölte, felállított egy új, átmeneti kormányt, amely a következő időszakban az ügyeket viszi, a menetrendet jövő héten teszik közzé.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb