Közélet

Gulyás Gergely: körülbelül négyezer határvadász jön, akik tehermentesítik a katonaságot

Ismét nem a megszokott időpontban, vagyis csütörtökön 9 óra helyett délben áll kamerák elé Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Minden bizonnyal a szerdai kormányülés döntéseinek ismertetésére készülnek, és az aktuális belpolitikai, gazdasági és háborús fejlemények kommentálása mellett a forint árfolyamáról is beszélhetnek, ami az euróval szemben a szerdai kereskedésben a történelmi 416-os szintet is átlépte.

Az eseményről a stream közvetlenül ITT érhető el, de a lényegesebb bejelentésekről folyamatosan frissülő cikkünk formájában is beszámolunk.

INDUL A KORMÁNYINFÓ (12:09)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel elindult a Kormányinfó.

FRISSÍTVE (12:10) A MAGYAR GAZDASÁG FUNDAMENTUMAI STABILAK ÉS ERŐSEK

Gulyás Gergely elmondta, 10 órás ülést tartott szerdán a kormány. Mint elhangzott, minden feszültség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai erősek. A költségvetési bevételek nőnek, az idei költségvetésben a bevételek nagy része alultervezettnek fog bizonyulni. “Mindent megtettünk a költségvetés stabilizálása érdekében. Mindent megteszünk a hiánycélok tartása érdekében” – mondta el a miniszter, majd hozzátette, az árfolyamokat ma a gázár mozgatja, ezzel együtt jár a forint gyengülése. Ennek a kiváltó oka a háború.

FRISSÍTVE (12:13) A KORMÁNY ELFOGADTA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG JAVASLATAIT

A kormány a múlt héten részletesen válaszolt a Bizottság megkeresésére. Magyarország nem csupán az EU-közbeszerzéseknél, hanem az állami megrendeléseknél is csökkenti az egyszereplős tenderek arányát. Korrupciós büntetőügyekben az ügyészséggel szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi egyeztetésre is lesz idő. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkenti a kormány. Ezt is megígérte a kormány. Elfogadta a kormány a Bizottság javaslatát arról is, hogy Magyarországnak a források egy jelentős részét arra kell fordítania, hogy jelentős energiafüggőség csökkentést érjen el az ország. Azokat a forrásokat, amelyeket hitelként kaphatunk meg, teljes egészében az energiafüggetlenség növelésére fordítanánk – ezt is megígérte Magyarország a Bizottságnak.

FRISSÍTVE (12:14) MEGHOSSZABBÍTJÁK PAKS1 ÜZEMIDEJÉT

Gulyás Gergely szólt arról is, kezdeményezik Paks1 üzemidejének a meghosszabbítását. Legalább évi kétmilliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést – tette hozzá. Így, a 3 gigawatt naperőmű kapacitás 6 gigawattra kerül bővítésre – mondta. A cél, hogy a magyar költségvetés továbbra is megbízható legyen, és minél előbb megállapodjanak a helyreállítási alapról.

FRISSÍTVE (12:21) JÖNNEK A HATÁRVADÁSZOK

A kormány tegnap tárgyalt az illegális migrációról is, a miniszter ismertette, hogy a helyzet a déli határnál rohamosan és negatív irányba változik. A déli határszakaszon az év ugyanezen időszakában tavaly 47 ezer, idén 110 ezer határsértő volt. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a Belügyminisztérium keretein belül határvadászokat vesznek fel, körülbelül négyezer határvadász lesz. A határvédelmet a rendőrökkel együttműködve ők fogják ellátni, ez tehermentesíti a katonaságot. A költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból biztosítják.

FRISSÍTVE (12:24) EZÉRT GYENGÜLHET A FORINT

Gulyás Gergely az árfolyammal kapcsolatos kérdésére elmondta: mindig felmerül a spekuláció gyanúja és veszélye, de megalapozott gyanút nem látnak. A miniszter szerint azt látni kell, hogy Magyarország energiakitettsége, amit mérsékelni fognak, az jelentős, és azt is látni kell, hogy Magyarországon a magas államadósság csökkent, de így is magasabb, mint a környező országoké, ez ilyenkor minimálisan növeli a kitettségünket, ez látszik az árfolyamban is. Az árfolyam gyengülésének leginkább a gázár az oka. Ahogy Gulyás Gergely elmondta, nincsenek Magyarországnak finanszírozási nehézségei, amíg viszont háború van, addig az árfolyam is gyengébb lesz, mint korábban.

FRISSÍTVE (12: 45) ÁLLAMOSÍTANÁK A VÍZSZOLGÁLTATÓKAT?

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a háború következtében megemelkedett energiaárak eredményeként sok vízszolgáltató, ami önkormányzati tulajdonban van, csődközelbe került. Mint a miniszter elmondta, az államnak fel kell készülnie arra, hogy a megfelelő üzemméret mellett valamilyen struktúrát kialakítsanak, de a kormány semmilyen államosításra nem készül a vízszolgáltatók esetében.

FRISSÍTVE (12:47) CSEKÉLY MÉRTÉKBEN EMELKEDNEK A KORONAVÍRUS SZÁMOK

Gulyás Gergely arról is beszélt, csekély mértékben emelkednek a koronavírus esetszámok, melyek nem teszik indokolttá óvintézkedések bevezetését, mint például a maszk használatát.

FRISSÍTVE (12:55) LESZ A KÖZSZFÉRÁBAN BÉREMELÉS?

Ha jobb idők jönnek és véget ér a háború, akkor ugyanazt a fizetésemelési ütemet szeretnénk fenntartani, mint az elmúlt 10 évben, mondta el Gulyás Gergely. Most az eddigi eredményeket igyekszünk megvédeni – húzta alá, hogy az újabb esetleges béremelések már egy másik fázist jelentenének. Jelenleg a kormány megpróbálja a gazdaságot, a foglalkoztatást, a család és rezsivédelmet megőrizni.

FRISSÍTVE (13:05) AZ EXTRAPROFITADÓRÓL

Gulyás Gergely szerint a különadót az érintett cégek többsége nem hárítja át a fogyasztókra.

FRISSÍTVE (13:10) FOLYAMATOS A GÁZTÁROZÓK FELTÖLTÖTTSÉGE

A miniszter kérdésre elmondta, a feltöltés folyamatos, abban bíznak, hogy októberre a lehető legmagasabb szintet érik el, most 35 százalékon állnak.

FRISSÍTVE: (13:40) A PEDAGÓGUSOKNÁL ÉS A FEGYVERESEKNÉL IS INDOKOLT A BÉREMELÉS

Gulyás Gergely úgy látja, akiknél a béremelés kifejezetten indokolt, azok a pedagógusok és a fegyveresek. A miniszter megjegyezte: jó lenne, ha a magyar baloldal nem nehezítené, hogy azokat a forrásokat, amelyeket például pedagógus-béremelésre kívánnak szánni, megkapják. Gulyás Gergely hozzátette, az ország teherbíró képességét figyelembe véve szükséges emelni, hogy mit tudnak tenni, azt meglátják, mert a jelenlegi gazdasági helyzet lényegesen gyorsabban változik, mint a mögöttünk hagyott évtizedben bármikor.

FRISSÍTVE (14:10) MEGERŐSÍTHETIK A HATÁRKERÍTÉST

Gulyás Gergely szerint technikailag indokolt, hogy fejlesszék a határzárat. A Belügyminisztérium határvadász egységek létrehozására vonatkozó javaslata ezt is tartalmazza, a kerítés felső részén lehet egy döntött szakasz, ami nehezítheti a létrával történő átjutást.

FRISSÍTVE (14:23) VÉGE A KORMÁNYINFÓNAK

Véget ért a mai Kormányinfó.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb