Mindenmás

Nyáron sem pihen a Covid: Kemenesi szerint beltéren is szükséges lehet a maszk

Már azt hittük fellélegezhetünk és élvezhetjük tovább a maszkmentes hétköznapokat Szegeden, de a nyári Covid-hullám már a közelben van. A szakértő szerint a harmadik és negyedik oltások mellett már most javasolt a beltéri maszkhasználat is. Egyre gyakoribbak a variánsok, újabb és újabb változatok jelenhetnek meg – írta a 24.hu.

Hiába gondoltuk, hogy már a nehezén túl vagyunk, az Omikron-hullám lecsengésével koránt sem sincs vége a Covid elleni harcnak. A járványügyi korlátozások kivezetésével a koronavírust talán sokan múlt időbe tették, a majomhimlő, a háború és az extrém áremelkedések mellett már el is felejtkezdtünk róla. A vírus azonban nem tűnt el, ugyan az enyhébbnek számító Omikron-formában, de folyamatosan jelen van és változik. Nyugaton ennek ellenére baljós felhők gyülekeznek: egyre több ország vezet be szigorításokat, újabb hullámok kibontakozása zajlik.

NEM MENT VAKÁCIÓRA A COVID

“Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, nyári hulláma, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni” – nyilatkozta Dr. Kemenesi Gábor virológus a 24.hu-nak.  A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa szerint az újabb hullám már a nyakunkon van, rendkívül fontos a felkészülés és az óvatosság, szorgalmazza a zárt terekben történő maszkviselést is. Azt javasolja, hogy mindenki vegye fel a harmadik oltást, a veszélyeztetett csoportokba tartozók és az idősek a negyediket is.

A koronavírus hivatalos kormányzati oldalán is megfigyelhetők a változások, stagnál és nő a szennyvízben a vírus koncentrációja és a háziorvosoknál is egyre több koronavírusos beteget regisztrálnak.

NYÁRON ÚJRA KIEGÉSZÍTŐNK LESZ A MASZK?

Az előző Covid-hullámok jellemzően az őszi-téli időszakban tetőztek, a maszk kültéren és beltéren sem kímélt minket. Most azonban lehet, hogy nyáron sem hagyhatjuk otthon. A variánsok egyre sűrűbben születnek és az elhanyagolt elővigyázatosság miatt a mostanában általános közömbösséget élvező járvány megszaladhat. Éppen ezért már most, Magyarországon is újra indokolt a maszkviselés zárt térben. A kórházak jelenlegi helyzete bizakodásra adhat okot, ugyanis nem tűnik úgy, hogy az új variánsoktól újra megtelnének, de koncentrálnunk kell a megelőzésre. Mint ahogy Dr. Kemenesi Gábor nyilatkozta: “Nem tudjuk mi lesz”.

Hatodik hullám incoming? Így látja a helyzetet a szegedi professzor:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb