Közélet

Kiderültek a részletek, benyújtották a kata-szigorításról szóló törvényt

Benyújtotta a kormány az új kata-törvényt – közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium. Mint kiderült, 18 millió forintra emelik a bevételi értékhatárt, de csak azok választhatják majd az adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók.

Az új katásoknak Szegeden is csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne. A HVG szerint mindez azt is jelenti, hogy a Bt.-k is kikerülnek a katások köréből.

AZ ADÓ MÉRTÉKE 50 EZER FORINT LESZ

Mint írják, fontos változás az is, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek. A választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

A BEVÉTELI HATÁRÉRTÉKET TÚLLÉPŐ BEVÉTEL-RÉSZ UTÁN MEGMARAD A 40 SZÁZALÉKOS ADÓ

Abban nincs változás, hogy továbbra is az adott hó 12. napjáig kell befizetni. A meghatározott bevételi határértéket túllépő bevétel-rész után is megmarad a 40 százalékos adó. A katás vállalkozó a társadalombiztosítási, illetve a munkanélküli ellátások esetében havi 108 ezer forint alappal számolhat – ez lényegében változatlan, hiszen 50 ezer forint után eddig is ennyivel lehetett számolni. Más kérdés, hogy az új szabályok megjelenéséig volt egy havi 75 ezres befizetési lehetőség is, amely után eddig 179 ezer forintos alappal lehetett számolni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb