Szegedi Arcok

„Kati, szeretünk!-díjat” kapott Kisújszálláson a világhíressé lett biokémikus, Karikó Katalin

Hála és nagyrabecsülés – ezt fejezi ki a kisújszállásiak civil kezdeményezése, a „Kati, szeretünk!-díj”, amelyet Karikó Katalin a „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díj” mellett vehetett át szülővárosában. A kitüntetett biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora tudománynépszerűsítő előadást is tartott, és mentoráltjaival együtt válaszolt a kisújszállásiak kérdéseire – adta hírül az SZTE.

Hazalátogatott Kisújszállásra Karikó Katalin. Az egyetem honlapja szerint a Kisújszállásról elszármazottaknak szóló, előző esztendőkben is szokásos meghíváshoz képest a 2022. július 3-i találkozót a civil kezdeményezés tette kivételessé. Gyerekkori barátok és osztálytársak, valamikori szomszédok és jó ismerősök, közeli és távoli rokonok, egykori tanárok és mai vezető tisztségviselők azért hívták haza a kisújszállási Vigadó patinás épületébe a koronavírus világjárvány megfékezésében kulcsszerepű mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését felfedezéseivel lehetővé tevő, világhíressé lett biokémikust, hogy így is kifejezhessék: „Kati, szeretünk!…” 

KARIKÓ KATALIN MUNKÁJA MEGNYITOTTA AZ UTAT A JÖVŐBELI TERÁPIÁS FEJLESZTÉSEK ELŐTT IS

„Az mRNS technológiával orvosbiológiai forradalmat idézett elő a tudományban. Kulcsfontosságú felfedezései vezettek el az mRNS-alapú koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséhez. Ezek a vakcinák több millió ember életét mentették meg a világjárvány idején. A közelmúltban egyetlen tudományos felfedezésnek sem volt nagyobb hatása az emberek életére, mint éppen ezeknek az mRNS vakcináknak. Még sohasem volt ennyire közvetlenül érzékelhető az alapkutatások gyors klinikai alkalmazása, mint ez alkalommal. Kiderült, hogy a hírvivő RNS az oltástechnológiában és az orvoslásban egyaránt eredményesen alkalmazható: hozzájárulhat a rák, az autoimmun és más betegségek gyógyításához is. Kati úttörő munkája megnyitotta az utat a jövőbeli terápiás fejlesztések előtt is” – összegezte Karikó Katalin teljesítményének jelentőségét a moderátor, majd a kisújszállási ünnepséget Tóth József, a Móricz Zsigmond gimnázium – a világhírű biokémikus alma materének – mai főigazgatója celebrálta. A kisújszállási személyes találkozás sokakat felvillanyozott, ezért – bár szűk körben szerveződött, mégis – zsúfolásig megtelt a városi Vigadó díszterme a Karikó Katalint köszöntő ünnepség idejére.

AZ ELSŐ ÉS EGYETLEN KATI, SZERETÜNK!-DÍJ

A kisújszállási civilek érembe sűrített elismerése, a „Kati, szeretünk!-díj” ötletgazdája, Rácz Lajos mondta el a kitüntetés történetét. Az egyedi plakettet Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász és éremművész készítette el. Az alkotó az első és egyetlen „Kati, szeretünk!-díj” érme mellett a kunoknak emléket állító szoboregyüttese kicsinyített mását is ajándékba adta a világhírű tudósnak. Mint kiderült, Karikó Katalin kedvenc virágjáról, a pipacsokról festményt készített Kenyeresné Z. Ágnes művésztanár. A tudós egykori osztálytársa, Farkas Magdi (Majláth Antalné) díszpárnát hímzett neki. Vert csipke, egyedi borítójú könyvecske is ajándékként került a virágcsokrok mellé. Az oklevelek és emléklapok átadásában a civileket képviselő Kurucz Terézia és Mészárosné Mihály Mária segített. Mindezek mellett 2021-ben döntött a területi önkormányzat is arról, hogy megalapítja a „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat”, amellyel elsőként Karikó Katalin munkásságát ismerték el. A kitüntetést a megyei közgyűlés elnöke adta át. Hubai Imre szerint „Sokan arról ismerik a kunokat, hogy konokok. Az az állhatatos, szívós munka, amellyel Professzor Asszony kollégáival együtt dolgozott az egész emberiségért, azt is mutatja, hogy az az identitás, amely a Jászkunságban élők sajátja, példaként szolgál az egész világban.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb