Mindenmás

Napi pakk: életbe léptek a troli – és villamosközlekedés változásai, ízirájdert és Bon Jovi-t Szegednek!

Trolival, villamossal indulsz ma reggel dolgozni? A ma reggeli Szeged365 napi pakkot ez esetben Neked írtuk, rengeteg változás vár a közösségi közlekedést használó szegediekre, ráadásul pont mától. Parádés, szerethető időjárással jön a szegedi hétfő, a kávéd mellé pedig már be is készítettük a legfontosabb napindító információkat!

ÍZIRÁJDEREK, DIVATTERVEZŐK ÉS NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot Nektek, Nóra, Lili, Bence, Ráhel, Lilla, Eleonóra, Benedek, Félix, Ulrik, Olga, Helga, Olivér, Piusz!

Pár híres-hírhedt születésnapos, ma reggelre:

  • 88 éves Giorgio Armani divattervező,
  • 63 a jó öreg Richie Sambora, a Bon Jovi gitárosa,
  • és 62 az örök ízirájder Csuja Imre, az Üvegtigris legendás Csokija.

BARÁTSÁGOS IDŐT HOZ A SZEGEDI HÉTFŐ, EGY HÉT MÚLVA VISZONT ÚJRA TÁMAD A HŐSÉG

A jövő hét második feléig még élvezhetjük az élhető, szép nyarat, majd vasárnaptól intenzív melegedés kezdődik. A legfrissebb adatok alapján az előttünk lévő hőhullámban az idei nyár eddigi legmelegebb napjai jöhetnek, a hőmérséklet 40 fok fölé emelkedhet – írja a Kiderül.hu.

Addig azonban van még pár elviselhető napunk. Hétfőn napos, gomolyfelhős idő várható, több gomoly az északkeleti megyékben valószínű, és zápor, zivatar is elsősorban ott alakulhat ki. Kisebb eséllyel a nyugati határ közelében is előfordulhat zápor, zivatar, az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható.

Kedden sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel, helyenként előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel keleten, északkeleten. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16, a csúcshőmérséklet 21 és 27 fok között valószínű. Először szerdán lépjük át a 30 fokot, a hőmérséklet délután 26 és 32 fok között alakul.

RENGETEG VÁLTOZÁS VÁR A SZEGEDI TÖMEGKÖZLEKEDÉSBEN

Mától rengeteg menetrendi módosítást hajt végre az SZKT a villamos és trolibusz üzemekben, mint szerkesztőségünkhöz elküldött közleményükben írják, az üzemidő és a hétvégi menetrendek nem változnak, a menetrendi módosítás elsősorban a csúcsideji menetrendet érinti. A trolibuszok esetében mindez augusztus 19. üzemzárásig tart.

A villamosvonalat érintő változások:

  • Az 1-es villamosvonalon a járatok közlekedése megszűnik. Az 1-es jelzésű tram-train (vasútvillamos) közlekedik Rókus vasútállomás és Szeged vasútállomás között.
  • A 4V vonalon forgalomszervezési okok miatt munkanapokon a járatok Kecskés végállomásról történő indulási idejei módosulnak, valamint egyes esetekben az Anna-kúti átszállás Tarján irányban a 3-as jelzésű villamosra biztosított. Átszálláskor a jegy mindkét oldalát érvényesíteni kell, a megváltott menetjegy a 4-es vonal teljes hosszában érvényes. A 4V pótlójárat módosított közlekedése az előreláthatólag augusztus 31. üzemzárásig tartó vágányzár végéig tart.
    A 3F-es (Tarján – Fonógyári út), 3-as (Tarján – Vadaspark) és 4-es villamos (Tarján – Anna-kút) menetrendje nem változik.

A trolibuszvonalat érintő változások:

  • Az 5-ös járatok munkanapokon csúcsidőben a 8-12 perc helyett 20 percenként közlekednek, a 6-os vonali járatokkal hangolva, az 5-ös és 6-os járat közös szakaszán (Újszeged, Gyermekkórház és Vértó megállóhelyek között) 10 perces követést biztosítva.
  • A 8-as és a 10-es vonalon a járatok munkanapokon csúcsidőben a 10-12 perc helyett 15 percenként közlekednek.
  • A 9-es és 19-es vonalon a járatok Lugas utcai / Tarján, Víztorony téri indulási idejei forgalomszervezési okok miatt módosulnak, a követési idő nem változik.

A menetrendi módosításokhoz kapcsolódóan a kora hajnali és késő esti meghirdetett ki- és beálló járatok indulási idejei, valamint a garantáltan alacsonypadlós járatok végállomási indulási idejei valamint a kora hajnali és késő esti meghirdetett ki- és beálló járatok pontos indulási ideje változhat, erről információkat a menetrendi kiírásokban találhatóak.

Szeged-Rókus vasútállomás megállónál Békéscsaba felől érkező vonatokról a helyi járatok csatlakozását a „Szeged-Rókus vasútállomás bejárati út” megállóban megálló autóbuszok biztosítják a belváros felé (a 71-es járat minden óra 34 perckor indul ettől a megállótól  Széchenyi tér – Újszeged irányban).

Minden egyéb részlet a módosításokkal kapcsolatban IDE kattintva vár.

Az átalakítások részeként megszűnt az 1-es villamos is, a szegediek legendás villamosa utoljára péntek este gurult ki a Szeged-Nagyállomás megállóhelyről. Az alábbi cikkünkben pedig összegyűjtöttük az 1-es villamos sztori legfontosabb állomásait, megfűszerezve pár nagyon retro képi anyaggal, szerintünk ideális olvasnivaló lesz a hétfő reggeli kávéd mellé:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb