Blog

Szeged365 tribute az 1-es villamos előtt: 100 év után búcsúzik, péntek este utoljára gurul a szegedi legenda

Megszűnik az 1-es villamos – jelentette be csütörtök reggel az SZKT, akik ezzel együtt még egy tucatnyi menetrendi módosítást közöltek 2022. július 11-étől, hétfőtől. A szegediek legendás villamosa utoljára péntek este gurul ki a Szeged-Nagyállomás megállóhelyről, cikkünkben pedig összegyűjtöttük az 1-es villamos sztori legfontosabb állomásait, megfűszerezve pár nagyon retro képi anyaggal.

Ha a pontos menetrendi változások (is) érdekelnek, az alábbi cikkünkben találod meg őket:

1884. JÚLIUS 1., AVAGY A NAP, AMIKOR ELINDULT AZ 1-ES VILLAMOS LÓVAL VONTATOTT ELŐDJE

A Szegedi Közlekedési Kft. jogelődjét Szegedi Közúti Vaspálya Részvénytársaság néven jegyezték be 1885. március 26-án a kereskedelmi társascégek jegyzékébe, de a lóvasúti közlekedés már 1884. július 1-jével megindult. A patás megoldás előtt 1857. március 1-jétől omnibuszok biztosították a közlekedést a pályaudvar, a városközpont és a fontosabb fogadók között. Az 1879. március 12-én betört árvíz idején városunknak már 75 ezer lakosa volt. A katasztrófa romokba döntötte a várost, megbénította a közlekedést. Szeged rekonstrukciója után az omnibusz egyszerűen már nem tudta kielégíteni az igényeket, az ipar és a kereskedelem fellendülése, a megnőtt teherforgalom miatt a város pályázatot hirdetett lóvasút létesítésére.

A pályázatok közül Eduard Paget belga mérnökét fogadták el. 1881-ben lépett érvénybe a lóvasúti pályaépítés engedélye. A lóvasút személyszállítási és a gőzüzemű teherszállítási hálózat 1884. júniusára készült el.

Az 1-es villamos maival csaknem azonos útvonalán pedig 1884. július 1-jén elindult a lóvasút, amely így nézett ki az egykori Tisza Grand Hotel épülete előtt, az 1800-as évek végén:

1908 OKTÓBERÉBEN INDULT EL AZ 1-ES VILLAMOS, AMIT MÉG NEM IS HÍVTAK 1-ESNEK

A forgalom megindítását követően a menetdíj 10 krajcár volt, amelyet 1890-ben 6 krajcárra csökkentettek. Különjáratokat is indítottak, továbbá a rendszeresen utazók részére bérletjegyeket bocsátottak ki. 1885-ben a szállított utasok száma meghaladta a 300 ezret. Megkezdődött a tehervontatás, a Krausz és Társa cég által gyártott Pálfy és Kállai nevű 60 LE teljesítményű gőzmozdonyokkal. A lóvasút a századfordulóra elérte fejlődésének lehetséges csúcspontját. A rohamosan növekvő igények, amelyekkel már nem tudott megbírkózni, indokolták és sürgették a kor egyik technikai csodájának, a villamosvasútnak mielőbbi létesítését. A közúti Vaspálya Részvénytársaság 1899-ben elkészítette a villamosítás tervét, de csak 1907-ben kapott engedélyt villamosvasút építésére.

Az első villamos 1908. október 1-jén lépett működésbe a két állomást összekötő vasútvonalon, a két vasútállomás között 17 megállóhelyen szállhattak le és föl az utasok.

NEM VOLT OLCSÓ MULATSÁG VILLAMOSON UTAZNI SZEGEDEN

Az akkori jövedelmeket figyelembe véve, villamoson utazni nem volt olcsó mulatság. Csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak, hogy rendszeresen igénybe vegyék az új közlekedési eszközt. A magasabb díjszabás nem volt véletlen, hiszen a tőkés vállalkozás hasznából 25 % a várost illette meg, ezenfelül tekintélyes összeget fizetett a részvénytársaság a közterületek használatáért is.

HIVATALOSAN 1943-BAN NEVEZTÉK EL 1-ESNEK A MOST MEGSZŰNŐ VILLAMOSVONALAT

A pályát többször átépítették, majd 1941-ben – a Magyarországon bevezetett jobboldali közlekedéshez igazodva – július 6-án a villamosok közlekedési iránya is megváltozott. A vonal 1943-ban kapta meg az 1-es jelzést, addig a városban nem számozták a tömegközlekedés vonalait. A vonalat a következő évtizedekben többször átalakították, majd 1971-ben megszűnt Szegeden a teherszállítás a villamospályán.

AZ 1-ES VILLAMOS SZTORI, KRONOLÓGIAI SORRENDBEN

114 év alatt rengeteget változott az 1-es villamos vonala, tételesen, így variálták meg az 1908-as indulás óta:

  • 1908. október 1-jén indult meg a forgalom a Rókusi pályaudvar és a Személy pályaudvar közötti „fővonalon”. A pálya végig kétvágányú volt, a belvárosban a Széchenyi tér – Kelemen utca – Kölcsey utca – Kárász utca – Jókai utca útvonalon haladt a nyomvonal.
  • Ezt a szakaszt 1927-ben elbontották.
  • 1930-ban mindkét végállomása fejállomás volt, a Szeged pályaudvart 1951-ben, a rókusi végállomást 1953–1954-ben alakították át hurokfordulóvá.
  • A ’70-es években felújították a vonalat.
  • 2000-ben a Rókusi pályaudvar mellé épült Szeged Plaza-hoz egy új megálló épült, azóta ez a járat egyik végállomása.
  • A 2-es villamos építése kapcsán a vonalat 2009 és 2011 között teljesen felújították.
  • A 2-es villamos 2012-es átadása óta az 1-es járatot ritkították, mert a 2-essel nagyrészt közös pályán halad, amely a Rókusi körútra ágazik ki.
  • 2013. március 30-a óta az 1-es csak óránként jár, az önálló, Szeged Plaza – Pulz utca – Vásárhelyi Pál utca szakaszon az SZKT adatai szerint alacsony az utasszám.
  • 2020. augusztus 8-a óta csak munkanapokon közlekedik.

Fotók: Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény, SZKT

Forrás: SZKT, Wikipedia, MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: lsm99live.net
'Fel a tetejéhez' gomb