Közélet

Elfogadta a Parlament a kata átalakításáról szóló törvénymódosítást

Gyakorlatilag egyetlen nap leforgása alatt, az adóév kellős közepén, az érintett 450 ezer kisadózó számára alig két hónapos felkészülési időt hagyva írták át alapjaiban a kata-szabályokat – írja a Portfolio. A képviselők először az összegző módosító javaslatot fogadták el, majd 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett a törvénymódosítást is.

A Pénzügyminisztérium hétfő délben terjesztette a parlament elé a kata-szabályok módosítását, és kicsit több mint egy nap alatt a parlamenttel el is fogadtatta azt, miközben érdemi módosításra nem is adott lehetőséget. Sőt, annyira kapkodott az előterjesztő, hogy számtalan helyesírási hibát kellett korrigálni a javaslatban.

SZEPTEMBER 25-IG KELL NYILATKOZNI

A törvénymódosítás szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell majd az adóhatóság felé arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd. Erre pedig augusztus elsejétől szeptember 25-ig lesz lehetőség. A legjelentősebb változás, hogy a jelenleg nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős része szeptembertől másik adózási megoldás után kell nézzen, hiszen a kata a továbbiakban csak magánszemélyek számára szolgáltató vagy termékeny értékesítő főállású egyéni vállalkozók számára lesz elérhető, kivéve a taxis vállalkozásokat.

TÜNTETÉS LESZ SZEGEDEN

“Vissza a katát” címmel hirdettek demonstrációt keddre Budapest mellett Szegeden is. A helyi Momentum az eseményt Facebookon tette közzé, és arra kérik a szegedieket, hogy délután négy órakor a Rákóczi térre gyűljenek össze. A kormány egyébként hétfőn nyújtotta be az új katatörvényt, amelyet ma fogadhat el a Parlament.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb