Közélet

Kifogástalan előélet és sikeres vizsga – megvan, kiből lehet határvadász, augusztusban indul a toborzás

Augusztus 1-jétől hivatalosan is megszervezhetik a rendőrségen belüli önálló Határvadász Ezredet – írja a Magyar Nemezet. A portál értesülései szerint az lehet majd szerződéses határvadász, aki elmúlt 18, de még nincs 55 éves, sikeresen teljesíti a határvadászvizsgát, megfelel az alkalmassági követelményeknek, kifogástalan az előélete és vállalja, hogy feddhetetlenségét bármikor vizsgálhatják.

Szerződéses határvadász tisztesekkel alakul meg a Készenléti Rendőrségen belül az önálló Határvadász Ezred. Augusztus 1-jétől hivatalosan is szervezhetik a rendőrségen belüli önálló határvadászegységet, miután megjelent az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A rendelet a jövő hónap elején lép hatályba, és mindaddig hatályos, amíg a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve a humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvény is hatályban marad. Azaz amíg az ukrajnai háború, illetve annak magyarországi következményei humanitárius katasztrófával fenyegetnek, működni fog az önálló határvadászegység.

MAXIMUM HÁROM ÉVIG SZOLGÁLHAT SZERZŐDÉSESKÉNT EGY HATÁRVADÁSZ

A Magyar Nemzet azt is írja, hogy a határvadászoknál a legénységi állományt szerződéses határvadász tisztesek alkotják majd, ők maximum három évig szolgálhatnak szerződésesként. Az első évben határvadász őrvezető, a másodikban határvadász tizedes, a harmadikban határvadász szakaszvezető rendfokozatban. Az új ezred tiszthelyettesei és tisztjei, valamint parancsnoka hivatásos rendőrök lesznek, akik a Készenléti Rendőrség jelenleg is működő Határvédelmi Igazgatóságán szolgálnak. Ennek az igazgatóságnak jelenleg hét határvadász osztálya van hivatásos állománnyal, köztük hivatásos határvadászokkal. Mint tovább kiderült, a létrehozandó ezred szerződéses határvadászai szerződésük lejártakor dönthetnek majd úgy, hogy hivatásos határvadászként folytatják szolgálatukat. 

MEGERŐSÍTIK A MŰSZAKI HATÁRZÁRAT IS

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyre szaporodó létrás támadások miatt pedig – a Határvadász Ezred megalakításán kívül – megerősítik a műszaki határzárat is. A déli határ védelmét célzó szervezeti és műszaki intézkedésekhez a szükséges forrásokat a honvédelmi alapból biztosítják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb