Közélet

Orbán Viktor aláírta, két lépcsőben 4000 határvadász jöhet a déli határra

A miniszterelnök pénteken aláírta a határvadász egységekről szóló rendeletet – jelentette be a Facebook-oldalán. A kormány csütörtökön döntött úgy, hogy Magyarország déli határainak megvédésére létrehozza az említett alakulatokat,

  • első lépésben 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba,
  • a számukat később 4000-re növelik majd.

ÉLELMISZERVÁLSÁG AFRIKÁBAN EGYENLŐ MIGRÁCIÓS NYOMÁS A DÉLI HATÁRON

A kormányfő videós beszámolója szerint csütörtökön több mint tíz órás kormányülést tartottak, ahol megállapították, hogy számos afrikai ország élelmiszerellátása veszélybe került. Az élelmiszerválság miatt arra számítanak, hogy tovább nő „a migrációs nyomás” a déli határainkon. Több százezer illegális migráns kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban – mondta a miniszterelnök.

„Ennek előszelét már most érezzük, megnőtt az illegális határátlépők száma. A szerb oldalon már fegyveres összecsapások is voltak, amelyek halálos áldozatot követeltek. Az sem ritka, hogy Magyarország területére fegyverüket felhasználva próbálnak bejutni” – fejtette ki Orbán Viktor.

A határvadász egységek feladata a határok védelme mellett az ott élő magyarok biztonságának megőrzése is lesz majd, együttműködve a rendőrséggel.

MÁR MEGY A TOBORZÁS

A miniszterelnök július elején a Kossuth rádióban azt mondta: a jelentkezőket a fizikai felkészítés mellett a jogszabályokra is meg kell tanítani. A rendőrség oldalán olvasható egy felhívás, amelyben embereket keresnek „fegyveres biztonsági őrnek határőrizeti/határforgalom-ellenőrzési szolgálatra”.

A rendőrség ugyanakkor azt közölte: ez nem a határvadász egységek toborzását jelenti.

Két külön feladatnak számít ugyanis az önálló határvadász-testület létrehozása és a rendőrség szervezetébe illeszkedő fegyveres biztonsági őrök folyamatos toborzása, akik közül több százan már évek óta a déli határszakaszon teljesítenek szolgálatot.

Forrás: MTI, Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb