Közélet

Bakondi György szerint rendkívüli figyelmeztetés volt a Szabadkán kitört lövöldözés

Rendkívüli figyelmeztetésnek nevezte a szabadkai, migránsok közötti lövöldözést Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Demokratának adott, szerdán megjelent interjújában. Mint kiemelte, az embercsempész-csoportok felosztották egymás között a szerb-magyar határ adott szakaszát, és egy felosztási vita miatt törhetett ki a konfliktus, amelyben rálőttek a kiérkező szerb rendőrökre is.

MÉG TÖMEGESEBBÉ VÁLHAT A MIGRÁCIÓ

Eddig is látható volt videófelvételeken, hogy fegyver van egyes migránsok, illetve az őket vezető csempészek kezében, de azzal, hogy most a rendőri erőkre is tüzet nyitottak, magasabb szintre emelkedett a probléma – mondta. Bakondi György közölte: a prognózisok szerint még tömegesebbé válhat a migráció. Mint kiemelte, ez a növekedés összefügg az ukrajnai háborúval, hiszen a fekete-tengeri kikötőkben maradt az exportra szánt búza, és ez súlyos éhínséghez vezethet például a Száhel-övezetben, ahonnan már most is jelentős számban érkeznek a migránsok – tette hozzá.

SZÁZ SZÁZALÉKKAL NŐTT AZ ELFOGOTT EMBERCSEMPÉSZEK SZÁMA

“Jól szervezett bűnözési ág lett az embercsempészet” – mondta a főtanácsadó, aki felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly júliusig 46 ezer, idén viszont 109 ezer illegális határátlépési kísérlet történt Magyarország déli határán. Ezzel együtt majdnem száz százalékkal nőtt az elfogott embercsempészek száma is. A rendőrség keretein belül létrehozandó határvédelmi egységről Bakondi György azt mondta: ők csak határőrizettel foglalkoznak majd, így ennek a tevékenységnek a mesterfogásait, a kutatást, a zárást kell minél jobban ismerniük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb