Közélet

Nem ment nyári szabadságra a koronavírus: egy hét alatt majdnem megduplázódott az új fertőzöttek száma

Ismét közzétette a múlt heti koronavírus-járványadatokat a hivatalos tájékoztató oldal. Mint kiderült, egy hét alatt 8036 új esetet regisztráltak az országban, míg a múlt héten ez a szám 4663 volt, vagyis majdnem megduplázódott az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma az országban.

A kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint:

  • az elmúlt héten összesen 8036 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 940 824 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma,
  • elhunyt 35, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 696 főre emelkedett,
  • jelenleg 628 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen,
  • hatósági házi karanténban pedig 727-en vannak.

A megyében egyébként 248 fővel emelkedett a Covid-fertőzöttek száma az elmúlt egy héten. Az előző héten ugyanez a szám 138, előtte 96, 84, illetve 51 volt, ami a vírus erősödésére, fokozódó jelenlétére utal.

BIZONYOS KOROSZTÁLYNAK MÁR AJÁNLJÁK A NEGYEDIK OLTÁST

A Telex szerint a koronavírus-járvány újabb hullámának kezdeti jelei látszanak a takaréklángra tekert adatokból: az előző héten emelkedő tendenciát mutattak a szennyvízadatok az országos átlagban, most éppen stagnálnak, és már nem csökken, hanem emelkedik az aktív fertőzöttek száma is. Azt sajnos nem tudni, hogy hány tesztet végeznek, mert erről már nem közölnek adatot. Bár a számok alacsonyak, érdemes figyelni a trendeket: az európai hatóság ugyanis már nemcsak a 80 év feletti, hanem a 60–79 éves korosztály és a veszélyeztetett csoportok tagjainak is javasolja az mRNS-vakcina második emlékeztető adagjának felvételét, azaz ahogy a köznyelvben ismert: a negyedik oltást.

NEM VÁRHATÓ, HOGY KOMOLYABB PROBLÉMÁK LESZNEK A NYÁRON

“A koronavírus járványnak van egyfajta irányultsága, s egyfajta logikai kényszerből azt mondanám, hogy el fog bennünket is érni” – mondta el szerkesztőségünknek Boldogkői Zsolt, majd hozzátette, a nyár egyre intenzívebb, egyre nagyobbak a melegek, egyre kedvezőtlenebbek a körülmények a vírusterjedés szempontjából, így, ha be is érkezik hazánkba az újabb hullám, lehet, nálunk még ennél is kisebb lesz a csúcs. “Most itt a fertőzés számáról beszélünk, a fertőzés súlyossága megint egy más kérdés. Maga a vírus is jelentősen legyengült, bizonyos fokú védettséggel is rendelkezünk, emiatt nem várható, hogy ezen a téren komolyabb problémák legyenek a nyáron” – árulta el a molekuláris biológus.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb