GasztroSzegedi ArcokVideo365

“Amikor meghallottam, hogy dobogósak lettünk, majd kieesett a szívem, úgy örültem” – exkluzív interjú a REÖK Cukrászda Régió kiváló fagyija díjas cukrászaival

Régió kiváló fagyija díjat kapott a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda tökmagos-málnás fagylalt különlegességével a minden évben megszervezett Év Fagyija versenyen, melynek  döntőjére kedden Budapesten került sor. Az egyedi ízvilágával hódító édességről annak alkotóival, a Cukrászda cukrászaival, Novák Ádámmal és Elek Ritával beszélgettünk.

74 NEVEZÉSBŐL 12 FAGYLALT KERÜLT BE A DÖNTŐBE

Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért. A Magyar Cukrász Ipartestület által meghirdetett az Év fagylaltja versenyére nevezett fagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülhettek, kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesítve és díszítve. A minden mentes kategóriába hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylaltokkal kerülhettek a versenyzők.

A CUKRÁSZDA ELŐSZÖR INDULT AZ ÉV FAGYIJA VERSENYEN

Novák Ádám elárulta, a Reök Cukrászda életében nagy szó ez a díj, hiszen először indultak ezen a versenyen és rögtön sikerült is a rangos elismerést bezsebelniük, harmadik helyezést értek el. Mint mondta, a tökmagos-málnás ízkombinációra azért esett a választásuk a nevezésnél, mert a cukrászdában nagy mennyiségben használják a tökmagot és úgy gondolták, meg kellene próbálni ötvözni a málnával, egy különleges fagyiban kombinálva a két ízt. Az eredmény pedig magáért beszél, a szegedi cukrászok jeges desszertjükkel levették a lábukról a zsűrit.

“A TERMÉSZETESSÉG AZ ARS POETICÁNK LEGFONTOSABB ELEME”

“A természetesség az ars poeticánk legfontosabb, alapvető eleme, ezt házasítottuk a magyar alapanyagok, hagyományok tiszteletével. Tradicionális része a magyar gasztronómiának a tökmag, amelyet négy tételben is használtunk a termékhez: szórás, paszta, olaj és tökmagliszt formájában is bekerült a fagylaltba” – magyarázta a szegedi cukrászmester, majd hozzátette, a fagylalt megalkotásánál teljesen új fűszerezést kapott a málna. A pikáns ízt az indonéziai hosszúbors nevezetű fűszernek köszönheti.

“MAJD KIEESETT A SZÍVEM, ÚGY ÖRÜLTEM”

Elek Rita elárulta, számára ez volt az első megmérettetés, amelyen indult, így nem csoda, hogy nagyon izgult, főleg az eredményhirdetés pillanataiban. “Amikor meghallottam, hogy harmadik helyezést értünk el, majd kieesett a szívem, úgy örültem” – emlékezett vissza az örömteli eseményre a szegedi cukrász, aki azt is elárulta, ez a díj arra ösztönzi a REÖK Cukrászda csapatát, hogy még több fagylalt versenyre nevezzenek be a jövőben.

MÁRIS NAGY AZ ÉRDEKLŐDÉS A DÍJNYERTES FAGYI IRÁNT

Csütörtöktől, azaz a mai naptól kezdve a Cukrászda repertoárjában megtalálható a díjnyertes fagyi is, ami után, ahogy Novák Ádám elmondta, már nagyon nagy volt az érdeklődés az elmúlt napokban.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb