Mindenmás

Lángoló BMW az M5-ösön, bálázógép-karambol Csongrádnál – nem volt egyszerű a csütörtök este

Párhuzamosan azzal, hogy több órás küzdelemben sikerült körülhatárolni a felgyői hulladéktüzet, két másik katasztrófavédelmi esemény is lezajlott Csongrád-Csanád megyében: Csongrádnál egy bálázógép (!) karambolozott, míg az M5-ösön egy autó égett ki.

  • a 451-es úton, Csongrád és Gátér között személyautó és bálázógép ütközött, az előbbi az oldalára borult. A sofőrt – egy idős férfit – információink szerint a helyszínre érkező autósok és a traktoros húzták ki a kocsiból, a mentők kórházba vitték.
  • A másik baleset az M5-ösön történt, Szeged felé, egy autó kigyulladt és teljesen kiégett Kecskemét határában. A menet közben lángra kapott motorterű autóval a sofőr még időben meg tudott állni, sérülés nélkül úszta meg a dolgot. A leállósávban teljesen kiégő autó miatt a száraz fű is meggyulladt.

Az utóbbi eset fotóit IDE kattintva találod.

Az utóbbi esetben információink szerint egy 3-as BMW égett ki, a tűz a motortérben keletkezett, ennek oka még nem tisztázott. Az autós sajtó az utóbbi években rengeteget cikkezett az öngyulladó bajor prémiumautókról, a Telex egyik cikke szerint világszerte összesen 1,6 millió autó érintett potenciálisan.

A Totalcar szerint a Magyarországon is több alkalommal bekövetkezett spontán gyulladás egyik (fő) oka, hogy a műanyag szívócsőben, mint minden közvetlen befecskendezéses motorban, olajos korom rakódik le. Csak a második lépcső az EGR-hűtő meghibásodása. Ha ez nem hűti le eléggé a visszaáramoltatott gázokat, azok könnyedén meggyújtják a szívósorban az amúgy is lobbanásponton egyensúlyozó lerakódásokat. Ezután a turbónyomás miatt az izzó olaj és korom megolvasztja a műanyag szívócsövet. Miután átlyukad, már csak a szerencsén múlik, hogy a kicsapó szúróláng mit fog elérni. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb