Közélet

“A nyugdíjrendszer miatt nem fért bele a KATA” – Orbán Viktor péntek reggeli bejelentései (frissítve)

“Két nagy csata lesz itt, az első most zajlik, ami az elviselhető energiárakért zajlik. A második a munkahelyekért fog” – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. A miniszterelnök valóságos bejelentés-cunamit csinált a műsorban, teletűzdelve a sokat ismételt kormányzati szlogenekkel, többek között tüdőn lőtt és kinyúvasztott európai gazdaságról, egy új operatív törzsről és a nyugdíjrendszer miatt átalakított katáról beszélt.

A legfontosabb kijelentések, röviden:

  • létrehoznak egy új, energia-veszélyhelyzet végrehajtásáért felelős operatív törzset,
  • lesz energia, de nagyon drágán,
  • Magyarország az elejétől fogva ellenezte a szankciós politikát,
  • ha így megy tovább, akkor ki fogják nyúvasztani az európai gazdaságot,
  • A nyugdíjrendszer miatt nem fért bele a KATA,
  • és természetesen, a már-már kötelező jellegű “meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést” kijelentés is elhangzott.

HÁBORÚS ÁRAK, SZANKCIÓS POLITIKA

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy Európában háborús árak vannak. “Tudnunk kell, hogy ez a háború nemcsak a frontokon, hanem az európai gazdaságban is zajlik, és ennek része az energiaárak emelkedése. Mindez megkérdőjelezi a modern és biztonságos életünket, az európai élet feltételeit senki sem kérdőjelezte meg. Két nagy csata lesz: a munkahelyekért és az elviselhető energiaárakért. A legfontosabb, hogy Brüsszelben belássák, hogy tévedtek. A szankciós politika nekünk fáj jobban” – fogalmazott.

MINDENKI BECSÜLJE MEG AZ ÁLLÁSÁT

“Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod”

– mondta Orbán Viktor. Még most munkaerőhiány van Magyarországon, de mindenki becsülje meg az állását, mert a következő hónapokban recesszióra kell számítani Európában, és ez az állások elvesztéséhez vezethet – folytatta.

  • Az áram ára az ötszörösére,
  • míg a gáz ára a hatszorosára emelkedett.

Brüsszelben be kéne látni, hogy a szankciós politika az ellenkezőjét okozta, mert az európaiaknak fáj jobban, és nem haladunk a háború lezárása felé – tette hozzá.

MIFELÉNK LESZ ENERGIA, DE NAGYON DRÁGÁN

Nálunk lesz energia, de nagyon drágán – mondta Orbán Viktor, majd közölte, elrendelte egy operatív törzs felállítását, amelynek az energia-veszélyhelyzet végrehajtása a felelőssége.

Növelni kell a kitermelést, míg a külügyminiszternek 700 millió köbméter gázt kell beszereznie. Elrendelték a lignittermelés fokozását, és a Mátrai Erőműben újraindul két blokk.

Pontban háromnegyed nyolckor elhangzott a kötelező elem:

“meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést”

HA ÍGY MEGY TOVÁBB, KI FOGJÁK NYÚVASZTANI AZ EURÓPAI GAZDASÁGOT

Magyarország az elejétől fogva ellenezte a szankciós politikát, fejtegette, majd arról beszélt, hogy ha így megy tovább, akkor ki fogják nyúvasztani az európai gazdaságot – tette hozzá. Tűzszünetet, majd békét kell kötni Oroszországgal – mondta a kormányfő, aki szerint Brüsszelben újra kell értékelni a helyzetet.  

A NYUGDÍJRENDSZER MIATT NEM FÉRT BELE A KATA

“Jó és szükséges döntés volt a kata átalakítása” – jelentette ki Orbán Viktor. 2012-ben ő is részt vett annak a kidolgozásában, egyszerű és kezelhető adóformát akartak létrehozni a lakossági szolgáltatóknak. Az elején nem is volt baj, mert a kkv-k 90 százaléka mindig csak magánszemélyeknek számlázott. A cégek rájöttek arra, hogy nekik jobb, ha az emberek katába mennek. Így 450 ezerre szaladt a számuk, és ebből 300 ezer egy cégnek számláz. Még ez is belefért volna, ha nincsen háború – mondta.

“Ez így nem fér bele, főleg a nyugdíjrendszer miatt” – fejtette ki.

Apropó, kata.

Az alábbi, a témában íródott Szeged365 tartalmakat olvastad már?

Egy erős kijelentés Parragh Lászlótól:

Egy még erősebb Márki-Zay Pétertől:

…és a hét fotója, a Kétfarkú Kutyákkal:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb