Blog

Ferik, Bandik, Gerik, szálljatok le szépen a tüntetőkről…

Dupla bombát dobott a héten a kormány, előbb (szerintem részben gumicsontként) a KATA szigorítását, majd a “rezsicsökkentés csökkentését” jelentették be, amely – tekintve, hogy a fenti két tétel gyakorlatilag szembemegy a választási kampányban beígértekkel – papíron egy masszív tüntetéssorozatot kellett volna, hogy előidézzen. E helyett mi lett a dologból? Komoly társadalmi nyomást gyakorló demonstrációk helyett bulikázássá silányuló, pár ezres tüntikézések sorozata, olyan vállalhatatlan arcokkal, mint Jámbor András és társai.

A kérdés csak egy:

…hol a baki? Miért nem vonulnak tízezres tömegek a fővárosban?

A FŐVÁROST MEGRENGETŐ DEMONSTRÁCIÓK HELYETT TÜNTETÉS LIGHT-OK

Nyilván, a rezsiárak elszállásáról úgy általánosságban nem Orbán és köre tehet, viszont arról már jóval inkább, hogy úgy ígérték azok védelmét a választási kampány alatt, mintha nem tudták volna, hogy mi lesz a dolog vége (pedig tudták, ne legyünk naivak). A KATA-szigorításnak is van némi racionális alapja, de valahogy elvárta volna az ember, hogy a válság beköszöntével az örök “final boss” képében tündöklő multikat követően ne a magyar kisvállalkozókat, hanem talán a Covid okozta gazdasági válság alatt is karistoló, sőt, a leginkább megerősödő gyógyszer – vagy építőipart kérje fel egy táncra a kormány. Száz szónak is egy a vége, van létjogosultsága a mostani tüntetéseknek, sőt, egy normális társadalomban ez jelenthetné az igazi féket a hatalommal szemben (sőt, kétharmad esetén gyakorlatilag csakis ez), viszont több tízezres, hömpölygő tömeg helyett mindössze csak párezres, vagy párszázas demonstrációkat lehet látni a fővárosban, a héten a szegedi Rákóczi téren megtartott Teszkó gazdaságos akármiről nem is beszélve.

Vajon azért nem megy utcára a magyar,

  • mert leszokott az ilyesmiről a Covid két éve alatt?
  • vagy a sokadik kétharmad után már úgy érezi, hogy nem oszt, nem szoroz, úgyis az lesz, amit a kormány akar?
  • esetleg túl kevés direktben érintett, kieső “katás” van az országban ahhoz, hogy orbitális tömeg hömpölyögjön a főváros utcáin?

Én valahol egészen máshol látom a jelenség valódi okát.

LEHET, HOGY SZIMPLÁN CIKI JÁMBOR ANDRÁSOKKAL EGYÜTT TÜNTETNI

Idéznék egy posztot a Futárok a KATA-ért nevű Facebook oldaltól, sok minden benne van. Egy kicsit a válasz is.

Üzenet az ellenzéknek!

Bár már korábban leírtuk de szeretnénk nyomatékosítani, hogy a mi eseményeinken nem fogjuk tűrni, ha politikai pártok és tagjaik próbálják azt kihasználni a saját javaikra. Nem akarunk pártok zászlói, beszédei, jelképei és szlogenei alatt vonulni. Nem szeretnénk ha bárki bármely párttal azonosítani minket!

Természetesen a lehetőség adott bármely politikus számára, hogy megjelenjen de csak úgy mint bármely más tüntető, különben csúnyán ki lesznek fütyülve.

Megvolt az esélyetek a 12 év alatt, hogy legalább azt elérjétek, hogy ilyen abszurd módosításokat ne lehessen szó szerint egyik napról a másikra elfogadni. Nem Sikerült! Itt az ideje, hogy a NÉP a saját kezébe vegye a saját sorsát! Ez a ti érdeketek is, hiszen tudjátok jól, hogy felszólalásaitokkal megosztjátok a tömeget és tekintve, hogy politikailag korrektnek kell lennetek amennyire lehet… Hát mondjuk úgy hogy azzal már nem sokat lehet elérni a jelen rendszer ellen.

Ezzel szemben a fidesz politikusait kifejezetten bátorítjuk arra, hogy látogassanak ki a hétfői eseményünkre (részletek és kiírás később) és tartsanak egy két beszédet! Elvégre pont az a célunk, hogy velük tudjunk már végre találkozni és társalogni kicsit.”

Visszatérve az eredeti témánkhoz, úgy érzem, több féle tüntető van. Van a “buliból” kivonuló dobozos sörös arc, aki néha azt sem tudja, ki vagy mi ellen tüntet, csak jó flash kint lenni. Van az utálom a világot, megyek balhézni jellegű demonstráló akinek szintén nincs konkrét célja, csak annyi, hogy kieressze végre a fáradt gőzt. És ott van a harmadik kategória, aki azért megy ki, mert szeretne élni az alkotmányos jogával, aki hisz benne, hogy az igazi fék nem a Gyurcsányokkal – Jakabokkal – Fekete-Győrökkel fémjelzett, totálisan impotens, a Fidesz sokadik kétharmadát legitimáló, csakis a havi milliós képviselői fizetésére gyúró ellenzék, hanem maga a társadalom, amely képes nyomást gyakorolni a regnáló kormányra, akkor is, ha kétharmad, négyötöd vagy kilenctized van éppen. Ők a közösség igazán aktív tagjai, egyben azok, akiknek szerintem most nagyon ciki lett a vállalhatatlan balos politikusokkal együtt vonulni.

ELLENZÉKI POLITIKUSOK, AVAGY A TÜNTETÉSEK ÖRÖK POTYAUTASAI

Elképzelhető, hogy rengeteg olyan kisvállalkozó vagy magát becsapva érző állampolgár van, aki most utcára menne, de nem akar együtt tüntetni a Jámbor Bandikkal. Nem akar együtt vonulni azokkal a baloldali politikusokkal, akik annyira jelentéktelenek, hogy saját erőből esélyük sem lenne komoly tömeget az utcára rángatni, ezért aztán szánalmas módon rátelepednek mások tüntetésére, hogy aztán onnan játszanak politikusosdit, posztolgassanak a Facebook oldalukra, esetleg sámlira állva mondhassanak végre pár mondatot az utca emberének. Az áprilisi választás eredményei tökéletesen megmutatták, mennyire ciki, hiteltelen arcokkal van tele a magyar ellenzék, éppen ezért nem is csoda, ha az emberek nagy része – legyen az illető jobb vagy baloldali gondolkodású – egyszerűen nem akar velük semmilyen formában közösködni.

“Nem akarunk pártok zászlói, beszédei, jelképei és szlogenei alatt vonulni. Nem szeretnénk ha bárki bármely párttal azonosítani minket!” – írta a fent idézett Facebook oldal és ez a két mondat bizony szinte mindent elárul.

Mint ahogy az is beszédes, hogy mennyien voltak azon a tüntetésen, amelyet Márki-Zay Péter szervezett tegnap a fővárosba. Ez volt az első olyan, a témában összegrundolt demonstráció, amelyet magát komolyan vevő politikai erő (bár ez a szó egy kicsit vicces) szervezett, valahol pedig elgondolkodtató, hogy még a baloldali sajtó szerint is mindössze párezren voltak rá kíváncsiak.

Sok mindent elárul az erőviszonyokról, hogy a baloldal legerősebb pártját jelentő DK, vagy a velük spanoló, identitását vesztett Jobbik, a soha be nem érett Momentum és a teljesen jelentéktelen Párbeszéd egyelőre meg sem próbált saját tüntetést szervezni a témában. Az ellenzéki paletta headliner-e a viccpártnak indult Kétfarkú Kutyapárt lett, ők az egyetlen erő, akik viszonylag látható embertömeget tudtak az utcára vinni KATA – és rezsi-ügyben. Az utóbbi egyébként holnap Szegeden is megmozdul, gyanítom, nagyobb kraft lesz benne mint a héten megtartott VVL tüntetésben. Apropó, hamarosan a Mi Hazánk is megméreti magát, kíváncsi leszek, mennyi embert tudnak majd megmozgatni (én arra tippelek, hogy többet, mint a fent említett ellenzéki fogalmamsincsmicsoda tagjai együttvéve).

Nem vagyok egy tüntetős fajta, de úgy gondolom, egy normálisan működő demokráciának a része kell hogy legyen az, hogy az emberek az utcára tudjanak menni, hatékonyan és hitelesen véleményt nyilvánítani. Amíg viszont a Jámbor-félék lopják el a show-t, ez nem fog működni.

Szépen kérlek Benneteket, Ferik, Bandik, Gerik, meg úgy mindenki az ellenzéki deatmatch résztvevői közül: menjetek szépen haza vagy szervezzetek saját tüntetést a saját (szerintem nem létező) szimpatizánsaitoknak, ahogy az elvárható lenne.

Köszi.

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged365 – szegedi, független, igazi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb