Közélet

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés: terítékre kerülnek a vármegyék és a főispánok is

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely kedden elfogadhatja a 2023-as költségvetési törvényjavaslatot – írja az Index. Mint kiderült, megvitatják Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosítását is. Itt került terítékre az, hogy 2024-től ugyanazon a napon legyenek az EP- és önkormányzati választások, de ez az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre.

Hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a kormány kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülés, majd elsőként a 2023-as büdzséről és a távszerencsejáték szabályain változtató egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról vitáznak a képviselők. A portál szerint a napirenden szerepel az Európai Unió jövőjéről képviselt magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslat is, amely egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy az Európai Parlamenti képviselőket a nemzeti parlamentek delegálják.

MEGYÉKBŐL VÁRMEGYÉK LEHETNEK

Mindezek mellett megvitatják Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosítását is, amely alapján 2024-től ugyanazon a napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások. Ez az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre. A frakciófinanszírozás átalakításáról is beszélnek a képviselők az országgyűlési törvény módosításának vitájában.

MÉG NINCS MEG, HOGY KI LESZ MEGYÉNK FŐISPÁNJA

Az ispános törvényjavaslatot vagy hivatalos nevén „A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról” Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtotta be, a főispán titulus gyakorlatilag a megyei kormánymegbízottak átkeresztelése lesz, ha elfogadják. Orbán Viktor hétfőn, a Karmelita Kolostor teraszán adta át a kinevezési okiratot a fővárosi és a megyei kormánymegbízottaknak, ezt követően meg is jelent a lista a Kormányhivatal online felületén, azonban itt 20 helyett mindössze 19 név szerepel. A huszadik, hiányzó pont a Csongrád-Csanád (vár)megyei kormánymegbízott, vagy ahogy hamarosan hívni fogjuk: főispán. A titulus korábbi birtokosa Juhász Tünde volt, aki nemrég közigazgatási államtitkár lett Lázár János felkérésére az Építési és Beruházási Minisztériumban, a jelek szerint pedig még nincs meg az utódja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb