Közélet

Drágulással kanyarodik rá a csúcsidőszakra a piac, de még így is megugrott a kereslet a szegedi albérletek után

Átlagosan havi 195 ezer forintba kerül egy albérlet Budapesten, a legalacsonyabb bérleti díj is havonta 130 ezer forint körül mozog – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint kdierült, a portál összesítése szerint a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt néhány nappal a keresletet nézve a főváros után Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye emelkedik ki. Budapesten 24 százalékkal, a másik két megyében 20, valamint 8 százalékkal nőtt az ezer kiadó lakásra jutó kereslet júliusban.

SZEGEDEN 140 EZER FORINT AZ ÁTLAG

Győrben 150 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj, ugyanakkor a legkedvezőbb áron kínált albérletek havi díja 113 ezer forintot tett ki. Az összegzés szerint Szegeden a 140 ezer forintos városi átlaghoz képest 94 ezer forintért kínálták a legolcsóbb albérleteket. Az egyetemvárosok közül például Debrecenben 107 ezer forint, Veszprémben 130 ezer forint, Miskolcon 75 ezer forint, Pécsen 90 ezer forint volt a legolcsóbban elérhető albérletek havi díja. “Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány hatásai miatt rendhagyó volt az albérletszezon, mert a kereslet is felpörgött, és a kínálat is jelentősen bővült. Tavaly januárig Budapesten csökkentek a bérleti díjak, most viszont szinte mindenhol drágulással kanyarodik rá a csúcsidőszakra a piac” – mondta Balogh. Hozzátette: “a háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály az alacsony bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.”

AZ INFLÁCIÓ MIATT EMELKEDTEK A BÉRLETI DÍJAK

Egy másik elemzés azt is megállapította, hogy az inflációval együtt emelkedtek a bérleti díjak, hiszen a bérből és fizetésből élőket főként az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése érinti érzékenyen, mivel csökken a bérleti díjra felhasználható jövedelmük, így nehezebb lesz lépést tartaniuk a bérbeadók által diktált árakkal. “A közeljövőben egyre látványosabban nyílhat az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között, feszültséget okozva ezzel az albérletpiacon” – fogalmazott a rentingo.com.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb